Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ve beraberindeki oda başkanları Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti’ni ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, “7 ve 8. Aydan sonra kayısıdan dolayı esnafta bir daralma oldu. Bugünlerde esnaflarımızın başvurularında yoğunlukla kredi talebi olmuştur. Kredileri ödemek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Ancak bu nereye kadar gider, bizde sonunu bilmiyoruz. Temennimiz hükümetimizin Malatya’da kayısı dışında bazı yatırımları gerçekleştirmesidir” dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Basının çok güçlü olması lazım, basının Malatya’nın gözü kulağı olması lazım. Malatya basının sıkıntıları dile getirmesi bizi memnun ediyor. Sokağa inip insanları birebir dinleyen bir basın anlayışı var” dedi.

Keskin, “Özellikle halk içerisinde dinlendirilen AVM Yasa tasarısı var. Bunun için yıllardır mücadele ediyoruz. TBMM Genel Kurulu’na indiremedik, ama komisyonlarda tartışılmasını sağladık. Tasarının metni tam olarak açıklanmadı. Sayın bakanımızın açıklaması esnaf ve sanatkar camiasını derinden üzmüştür. AVM’lerin bir Pazar günü kapanmasını yada belli bir saatte kapanmasını şeklinde bir talebimizin olduğunu söylediler, Aslında bizim AVM’lere karşı böyle bir talebimiz olmadı. Çünkü gücümüzün yeteceği bir talep değil, hükümetinde gücünün yeteceği bir talep değil. Biz sadece şubelere karşı çıktık, şubelere bir kısıtlama getirilmesini istedik. Bir planlama yapılmasını istedik, bunu esnaf içinde istiyoruz” dedi.

Keskin, “Malatya büyükşehir oldu, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama biz birazda masa üzerinde büyükşehir olduk. Bir taraf açılmadı, yeni sanayi siteleri kurulmadı, yeni organize bölgeleri kurulmadı, yeni küçük sanayi bölgeleri kurulmadı, yeni bir bölge açılmadı. Malatya yeni tek merkezli bir şehir” diye konuştu.

Pazar ruhsatı uygulamasına karşı olduklarını söyleyen Keskin, “Pazar ruhsatı diye bir ruhsat olmaz. Çünkü esnaf ve sanatkar kesimi açılış belgelerini belediyeden, maliyeden alıyor. Arada bir Pazar ruhsatı veriyor. Bunun tamamen kaldırılmasını istiyoruz. İsteyen insanlar istediği zaman işyerini açsın” ifadesini kaydetti.

Keskin şunları söyledi:

"Bizim esnaf ve sanatkarımız kendi özmalı ve öz gücüyle belediyelerle yarışamaz, devletle yarışamaz, büyük holdinglerle yarışamaz, bunu açıkça söylüyorum. Bizi kalkıp da belediyelerle bir tutup, bir kefeye korsanız, değişim ve dönüşüme böyle ayak uyduracaksınız derseniz, bu yanlış bir şey. Siyasetçilerimizin özellikle seçim döneminde çok dile getirdikleri bir konu var; ‘Esnaf bu ülkenin temel taşıdır, omurga kemiğidir, çimentosudur’ diyorlar. Ama seçimden sonra tamamen unutuyorlar, bunu görüyor ve görmekteyiz.”

Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Mikail Pelit ise, esnafların durumların toplumun durumu ile çok yakından alakadar ve ilgili olduğunu söyleyerek, “Bu anlamda her iki kuruluşumuz da Malatya’da ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreç esnaflar adına bir takım sıkıntıların artacağını gösteren bir durum ve tablo ortada. İnşallah bu anlamda beklentiler boşa çıkar” dedi.

Ziyaretin anısına Evren tarafından Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti’ne İstiklal Marşı tablosu hediye edildi.