Malatya’da, engelli derneklerin katıldığı "Sivil Toplum Kuruluşları Kapasite Geliştirme Eğitimi" başladı.

Öğretmenevi’nde bugün başlayan ve yarın sona erecek olan Malatya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Elazığ, Bingöl,Tunceli ve Adıyaman illerinde bulunan STK’ların katıldğı "Sivil Toplum Kuruluşları Kapasite Geliştirme Eğitimi"nde, engellilerin üye olduğu sevil toplum kuruluşu temsilcilerine, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, sivil katılım ve önemi, katılımı desteklemede karşılaşılan fırsatlar ve zorluklar, savunuculuk ve lobi faaliyetleri ile iletişim yöntemleri anlatılıyor.

Eğitimin açış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri ve program yöneticisi Servet Başaran, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kopenhag Siyasi Kriterlerini karşılamaya yönelik olarak AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA-I) kapsamında -Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi projesini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda projenin en önemli etkinliklerinden birini engelliler alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitelerinin düzenlenecek eğitim programları yoluyla güçlendirilmesi oluşturmaktadır. Bu yolla ilgili STKların kapasite gelişimleri ve alana daha nitelikli hizmet vermeleri sağlanmış olacaktır. Proje geliştirme ve yönetme kapasitesi geliştirilecek olan STK’ ların engellilik konusundaki sorunlara daha nitelikli çözüm önerileri geliştirerek, alanda etkili olmaları beklenmektedir. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve sivil toplum örgütlerine Türkiye’de engelli politikasına bilgi, deneyim, görüş ve önerilerini yansıtma konusunda kapasite gelişimi sağlamak üzere 16 ilde bölgesel nitelikte sivil toplum eğitimleri düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Başaran, “Eğitim programımızın üçüncüsü Malatya Valiliği’nin katkılarıyla iki gün sürecektir. Eğitimlerle; Elazığ, Tunceli ve Adıyaman illerinin katılımıyla Malatya ilinde gerçekleştiriliyor” diyerek, amacı şöyle ifade etti:

“STK kapasite geliştirme eğitimi programı; Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, sivil katılım ve önemi, katılımı desteklemede karşılaşılan fırsatlar ve zorluklar, savunuculuk ve lobi faaliyetleri, iletişim yöntemleri, Avrupa Birliği fonları ve yararlanma koşulları ile proje konularını içermektedir. Bu eğitimlere, engellilere yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler ve ilgili kamu kuruluşlarından katılım gerçekleştirilmiştir.”

Aile ve Sosyal Politikalar Malatya İl Müdür Yardımcısı Cevdet Tatar da kısa konuşmasında, eğitimin amacından söz ederek, "Engelli haklarının en iyi şekilde hayata geçirilmesi, AB projeleri hakkında bilgilendirme yapılacaktır” dedi

Açış konuşmalarından sonra konu uzmanları eğitim verdi.