Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “Kayısının en büyük sorunu, kalıntı, kalite ve pazar problemleridir” dedi.

Malatya’da iki gün süren ulusal kayısı çalıştayını değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, "Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi Malatya’dır. Kayısıda yaşanan her sorun Malatya’nın da temel sorunlarıdır. Kayısının sorunlarını tartışırken biz esasında Malatya’nın sorunlarını tartışmış olacağız. Kayısı üretimi, üreticilerimizi, ihracatçılarımızı, esnafımızı, tarıma dayalı sanayimizi,kayısıda çalışan ilimiz tarım işçilerini, çevre illerden gelen mevsimlik tarım işçilerini, Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle tüm halkımızı ilgilendirmektedir. Kayısı yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz son yıllarda daha bilinçli hareket ederek bakım ve zirai mücadele ile sigorta konularında hassasiyet gösteriyor. Daha kat etmemiz gereken çok yol var” ifadelerini kullandı.

“İlimizde kayısının en büyük problemi kalıntı, kalite ve pazar problemleridir. İlimizde her yıl yaklaşık 100 bin ton kuru kayısı ihracatı yapılmaktadır. Maalesef yaş kayısı ihracatında istenilen seviyede değiliz. Kalıntı,kalite ve depolama problemini çözdüğümüz takdirde kayısının yaş olarak ihracatının önündeki engelleri de kaldırmış olacağız” diyen selvi, organik tarımın önemine de temas etti. Selvi, “ Kayısı’daki kalıntı problemini organik ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırarak aşacağız.İlimizde organik tarım her yıl artarak devam etmektedir.2013 yılında 554 üretici 13 bin 104 dekar alanda organik tarım yaparak sertifika almaya hak kazanmışlar ve kendilerine 2 milyon 340 bin TL.destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi.