Malatya’da, KOSGEB tarafından son iki yılda kendi işini kuran girişimci sayısısın 139 belirtilip, bu girişimcilere ödenen destek tutarının da 2 milyon 137 bin TL olduğu vurgulandı.

Küçük ve Orta Sanayiciyi Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Malatya Merkez Müdürü Murat Seki, Ticaret ve Sanayi Odası’nın Dergisi’ne verdiği demeçte, “KOSGEB tarafından 2010-2014 yılları arasında Türkiye genelinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programına katılıp, sertifika alan girişimci adayı sayısı 224 bin 219’ a ulaşmıştır. Malatya da sertifika alan girişimci sayı ise 3 bin 889 kişi olmuştur. Yine Türkiye genelinde 2012-2014 yılları arasında KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile kendi işini kuran girişimci sayısı 8 bin 258 ve bu girişimcilere verilen destek tutarı da 121 milyon 157 bin 986.-TL olmuştur. Malatya ilinde son iki yılda kendi işini kuran girişimci sayısı 139 ve bu girişimcilere ödenen destek tutarı da 2 milyon 137 bin 371.-TL’ye ulaşmıştır. KOSGEB Malatya da sadece bunlarla yetinmemiş biri 2.Organize Sanayi Bölgesinde diğeri de Uçbağlar Tekel Depolarında olmak üzere toplam 66 işlik kapasiteli 2 adet İŞGEM’inde kurulmasına destek vermiştir. Hali hazırda Uçbağlar Tekel Depolarında kurulan İŞGEM yüzde 100 doluluğa ulaşmış olup, 2. Organize Bölgesinde kurulan İŞGEM için firma kabullerine Eylül ayında başlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Seki, “2008 Yılında Küçük Ölçekli İş Kurma Danışmanlık Desteği (KÖİDD) ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek veren KOSGEB, bugün 81 ildeki Merkez Müdürlükleri vasıtasıyla girişimcilere destek veren bir pozisyona ulaşmıştır. 2010 yılında KOSGEB yeni vizyonu ve yeni destek modelleri ile KOBİ’lerin karşısına çıkarken ülkemizin ve geleceğimizin teminatı olan girişimciler unutulmamıştır. KOSGEB Destekleri 6(altı) ana başlıkta kurgulanmış ve bu başlıklardan bir tanesini de girişimcilik destek modeli olmuştur” şeklinde konuştu.

Bu programın, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İŞGEM Desteği olmak üzere üç alt programdan oluştuğunu bildiren murat Seki, daha sonra şunları söyledi: “Uygulamalı girişimcilik eğitimi modelleri; Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcilerin bir iş planına dayalı olarak kuracakları işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla düzenlenir. 70 saatlik bir eğitim programı olup, sivil toplum kuruluşları, kamu-kurum kuruluşları ve KOSGEB tarafından düzenlenen programlardır” Yeni Girişimci Desteği; Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne,KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı’na,Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’na katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler.“

Seki, İŞGEM’de yer alan işletmeleri de şöyle belirtti:

“İş Planı hazırlayarak Yeni Girişimci Desteği’ne başvuruda bulunabilirler. İş Geliştirme Merkezleri(İŞGEM) Desteği; bünyesinde barındırdığı işletmelere işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkanı, uygun koşullarda iş yeri mekanı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi hizmetler sunarak işletmelerin en kırılgan oldukları ilk yıllarını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlamak amacıyla kurulan ve işletilen, İşletme Kuluçkası veya İşletme Fidanlığı olarak da adlandırılan merkezlerdir. İŞGEM de yer alan girişimciler, İş Planı hazırlayarak başvuru yapmaya hak kazanırlar.“