Levent Vadisi’ni Koruma Derneği’nin ilk genel kurul toplantısı yapıldı.

Levent Vadisi sınırındaki Kozalak Mahallesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, dernek başkanlığına Engin Ünal seçildi.

Toplantıda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı ve Belleğini Koruyan Kentler Derneği Başkanı Levent İskenderoğluğlu, “Malatya’nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi’nde yapılan envanter çalışmalarında, Cilalı Taş Devri olarak da bilinen ’’Neolitik Çağ’’a ait yaşam kalıntılarına rastlanmıştır" dedi.

28 kilometre uzunluğundaki Levent Vadisi’nin jeolojik formasyonların varlığı açısından son derece zengin bir yer olduğunu, vadide insan eliyle oyulduğu tespit edilen irili ufaklı binlerce mağara olduğunu anlatan İskenderoğlu, ’’Bu mağaralardaki geçmişe ait yaşam izlerini çıplak gözle gözlemlemekte mümkündür’’ ifadesini kullandı.

Vadide envanter çalışması yaptıklarını hatırlatan İskenderoğlu, çalışmanın tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:

’’Bilim adamları, yani sanat tarihçisi ve arkeologlarla yaptığımız çalışmalarda vadide Paleolitik döneme (Yontma Taş Devri/Eski Taş Çağı) kadar uzanan bir yaşamın varlığı ortaya çıktı. Vadideki mağara yerleşkelerinde Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri/Yeni Taş Çağı) ait yaşam kalıntılarına rastladık. Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izleri de var. Günümüzde de hali hazırda köylerde yaşam devam etmekte. Mevcut yaşamı da göz önünde bulundurursak, bir tabiat harikası olan Levent Vadisi’nde 10 bin yıldır süren bir yaşamın olduğu, insanların her dönemde bu vadiyi yaşam alanı olarak seçtiği ortaya çıkmaktadır.’’

Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer de yaptığı konuşmada, Fırat Kalkınma Ajansı olarak bölgede yapılan çalışmalara büyük destek verdiklerini, seyir terasından bilim adamları tarafından yapılan çalışmaların yer aldığı kitapların basımına kadar vadiyle ilgili birçok çalışmanın Kalkınma Ajansı tarafından verilen desteklerle gerçekleştirildiğini belirtti.

Levent Vadisi’nin önemine de değinen Gezer, “Bu vadi doğa, huzur, kültür, tarih ve eğlence gibi neredeyse turizmin bütün branşlarına hitap etmektedir. Bisiklet yolları, yürüyüş rotaları (trekking), balon seferleri, ATV motor yarışmaları, atlama platformu (bungee jumping), teleferik turları, piknik ve kamp alanları, at binme alanları, bungalo evleri ve doğal gezinti alanları gibi birçok açıdan değerlendirilebilecek bir potansiyele sahiptir. Levent Vadisi’nin ilçemiz, ilimiz ve bölge turizmine kazandırılması için ilgili herkes elini taşın altına koymalıdır. Belediyesiyle, basınıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu ve özel sektörüyle bir olup bu güzel eseri bölgeye kazandırabiliriz” dedi.

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan ise, “Belediye Başkanı olduktan sonra ilk iş olarak bu alanın Milli Park ilan edilmesi hususunda ilgili bakanlıklar nezdinde görüşmelerde bulundum. Bu konunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Yakın bir zamanda inşallah müjdeli haberi bekliyoruz. İnşallah ilçemiz ve ilimiz Levent Vadisiyle turizm sektöründe belli bir aşamaya gelecektir” diye konuştu.

Toplantı sonrası misafirlere pilav ikram edildi.