Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ulaşımda önemli faktörlerin ‘Ekonomik, Hız, Güven, Konfor ve Rahatlık’ olduğunu belirtti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen “7. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı” kapsamında gerçekleştirilen “Kent içi Toplu Ulaşımın Gelecek Vizyonu” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Rafet Bozdoğan’ın oturum Başkanlığını yaptığı panele, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Burulaş (Bursa Ulaşım) Genel Müdürü Levent Fidansoy da konuşmacı olarak katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, panelde yaptığı konuşmada, “Nüfusu hızlı bir şekilde artan şehirlerimizin ulaşım sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğu bilinmektedir. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, kısa bir zaman içinde sorunlar tekrar ortaya çıkabilmektedir. Ulaşım alanında yapılan çalışmaların amacı; ülkemizin ulaşım sorunlarının nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koymak, kentlerimizin mevcut ulaşımında gelinen son durumunu yeni ulaşım yöntemlerini de göz önünde bulundurarak incelemek ve kent içi ulaşıma çözümler getirmektir.

Bu bağlamda yapılacak olan Ulaşım Master Planları gelecekteki ulaşım politikasını belirleme ve en iyi ulaşımın nasıl yapılacağı konusunda vizyonumuzu şekillendirecektir” dedi.

Başkan Çakır konuşmasında, toplu ulaşımın sürdürülebilirliği açısından dört temel faktörün göz önüne alınması gerektiğini ifade ederek; bu faktörlerin ‘Ekonomik, Hız, Güven, Konfor ve Rahatlık’ olduğunu belirtti.

“Günden güne artan nüfus ve gelişen sanayi, bir taraftan hızla mevcut enerji kaynaklarını tüketmeyi sürdürürken diğer taraftan çevreye ve insanlara; meydana getirdiği çevre kirliliği ile zarar vermeye devam etmektedir.

Dünyada yapılan çeşitli araştırmalar; mevcut enerji kaynaklarının, insanoğlunun günden güne artan ihtiyaçlarından dolayı, enerji talebini kısmen veya tamamen karşılayamayacağını göstermektedir. Ayrıca, bu duruma çevre kirliliği yönünden bakıldığında fosil yakıtların çevreyi kirlettikleri de görülmektedir” diyen Çakır, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak gelecek planlamasını yaparken temel parametreler ile mevcut durum analizini yaparak en uygun çözümün uygulanmasını amaçladıklarını ifade etti. Başkan Çakır, Malatya’da şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin halihazırda otobüs, minibüs ve taksiler ile yapıldığını, bu modellere ek olarak trambüs sisteminin de yakında hizmete gireceğini söyledi.

Başkan Çakır trambüs sistemini; daha az araçla daha çok yolcu taşımak, işletme maliyetini minimuma indirmek, çevre dostu bir sistem olduğu, daha düşük yakıt maliyeti olduğu, daha rahat, güvenli ve konforlu olduğu için tercih edildiğini söyledi.

Malatya’da toplu taşıma alanında yeni sistemler ile ilgili araştırmaların sürdürüldüğüne değinen Çakır, doğalgazlı araç alımı konusunda da CNG (Doğalgaz) istasyonu kurulumu, dizel araçların CNG sistemine dönüşümü ve yeni CNG’li araç alımı hakkında fizibilite çalışmalarının yapıldığını belirtti.