Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, ekmekte gramajın düşürülmesine karşı olduğunu söyledi.

MESOB Başkanlar Kurulu’nda Fırıncılar Odası’nın pide ekmeğine zam yapılması ile ilgili talebi de görüşüldü.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya’da mevcut ekmek raişine göre somun ekmeğin 250 gram, pide ekmeğinin ise 220 gram olduğunu belirterek, “Pide özel bir ekmek, bunu belirtelim. Fırıncılar Odası Başkanımız, yönetimi ve fırıncı esnaflarımız ekmeğin pide ekmeğinin 180 grama düşürülmesini istiyor. Ben buna razı değilim. Niye razı değilim? Açık söylüyorum; 180 gram ekmeği götürüp fırında pişirmek, çıkarmak ve bu millete yedirmek bence çok zor. Karşınızda 250 gram somun ekmeği 750 kuruşa satacaklar, siz 180 gram pide ekmeğini 750 kuruşa satacaksınız. Bunu yapmayın. Gramajı düşürmeyin, fiyatı yükseltin. 1 TL isteyin, 900 kuruş isteyin onu verelim, ama ekmeğin gramajını düşürmeyin. Fiyatta yarışmayalım, gramda yarışmayalım, hizmette yarışalım, kalitede yarışalım. Biz hem oda başkanıyız, hem tüketiciyiz, hem de içimizde üreticiler var. Talep edilen raiş verildiğinde, 2 ay sonra yeniden raiş için talep geleceksiniz. Ekmek için verilen raiş en azından 1 yıl devam etmeli” dedi.

Araya giren Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Avşar, “Ortada bir rekabet var. Bizim amacımız bu rekabette esnafı yıpratmamak. Yoksa bizim gramajı tasvip ettiğimiz bir olay yok. Fakat 1.5 yıl önce en son raiş alınmış. Una gelen fiyat farkı var, asgari ücret var, işçilik var, sigorta primleri var. Biz gramajdan yana tavır alıyoruz, piyasa ekonomisi fiyatı kaldıramaz. Bizde sıkıntı yok. Biz geçmişte 2 yıl bunu yaptık” diye konuştu.

Ekmekte gramajın düşürülmesine karşı olduğunu belirten Keskin ise, “Nasıl piyasa ekonomisi, ben 180 gram pide ekmeğini, 750 kuruştan satayım ve 750 kuruştan satılan 250 gram somun ekmek ile rekabet edeyim. Bu geçmişte de yapıldı, pide ekmeği 150 grama indirildi ve insanlar birbirine girdi.” dedi.

Keskin, toplantıda bulunan ilçe esnaf odası başkanlarının da görüşünü sordu. İlçe esnaf odası başkanları pide ekmeğinin 180 grama düşürülmesine karşı çıktılar.

Toplantı sonunda pide ekmeğinin 200 gram olması ve 85 kuruştan satılması konusunda yeni raişin belirlenmesi konusunda görüş birliği sağlandı.

Pide ekmeği için yeni raişin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.