Malatya’nın Yazıhan İlçesi’nde hayvancılığın sorunları toplantısı yapılarak, üreticiler teşvikler konusunda bilgilendirildi.

Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan İhsan Akın, birlik teknik elemanı ve stajyer elemanları ile birlikte Yazıhan Belediyesi toplantı salonunda yetiştiricilere hayvan güncellemesi, yeni çıkan ve devam eden teşvik, destek, kredi, küpeleme ve halk elinde ıslah projesi işleyişi ilgili bilgiler verildi.

Toplantıya Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk Elazığ Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof Dr Metin Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Selami Aygen, ilçe Müdür Yardımcısı Zafer Tanrıverdi, Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan İhsan Akın, proje elemanı Veteriner Hekim Murat Parlak Demir, birlik stajyerleri ve Yazıhanlı yetiştiriciler katıldı.

İlk konuşmayı Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk yaptı. Öztürk, “İlçemizin özellikle tarım ve ikinci sırada da hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin yoğunlukta olduğu bir ilçe olması dolayısıyla gerçekten bu toplantının ilçemiz açısından büyük önem arz ettiğini biliyoruz. Tabi özellikle son dönemlerde Malatya’mızda gerçektende yüzüne söylemeyeyim ama İhsan Akın başkanım başkanlığında küçükbaş hayvan üreticileri birliğinin faaliyetlerini yakınen takip ediyoruz. Ve bu birliğin önem kazandığını da hepimiz biliyoruz. Tabi bizler üretici olarak birliğimize sahip çıkmamız lazım. Bizler de yine yerel yönetimlerde bulunan insanlar olarak hepimizin bu konuda üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. Tabi bölgemizde ben biraz önce tabi İlçe Tarım Müdürümüzle de istişare ettik. Yani 20.000 üzerinde küçükbaş hayvanımız var. Eğer imkânlar el verirse inşallah bu 20.000’leri 40.000’lere çıkarırız. Ve daha yüksek rakamlara çıkarız” dedi.

Prof Dr Metin Bayraktar ise, “Belediye Başkanımız gerek Birlik Başkanımız gerekse ben Elazığ’dan geliyorum. Bildiğiniz gibi iki yıldır projeyi yürütmeye çalışıyoruz. Ben bu yıl içerisinde birkaç defa mazeret üreten arkadaşları ziyaret etme şansım oldu ama bazılarınıza ulaşamadım. Mazeretlerden aksaklıklardan dolayı bunun dışında gerek uşakta gerek Konya da gerekse daha önce de Antalya’da projeyle ilgili üst toplantılar yaptık. Türkiye’de bir çok ilde bu proje var hepsi üst kuruluş olan TAGEM bünyesinde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı bünyede desteklenen projeler bu. Şartlarınızı biraz daha iyileştirin arkadaşlar yani hayvanların barınağından tutun da bakım beslenmesine kadar iyi çalışmalar yapın” ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Selami Aygen ise, “Hayvanların güncellemesi var biliyorsunuz geleceğiz, aşılarınızı yapacağız, desteklemeler için tespitler yapacağız ve sürü yönetimi kursumuz (çobanlık) var burada kurs için sonbaharı bekledik çünkü yaylada olmanız nedeni ile bu kurslarımızda herkes faydalanabilsin “dedi.

İhsan Akın ise, “Bizler birlik olarak bu toplantılarımızı her ilçe mahalle yapıyoruz bugünde Yazıhan ilçemizde yapıyoruz nedir amaç bilgilendirme güncelleme, yüzde 50 inşaat desteği , yüzde 80 koç desteği,buna bağlı olarak şikayetler, talepler, istekler ve yapılması gerekenlerle alakalı yine aşılamadır küpelemedir. Hepsini ayrı ayrı not alıyoruz. Bugün burada ev sahipliği yapan Yazıhan belediye başkanımız nevzat öztürke’de yetiştiricilerim adına teşekkür ediyorum “dedi.

Toplantıdan sonra yetiştirişlere Yazıhan belediyesi tarafından yemek ikramı yapıldı.