13 milyon zeytin ağacına sahip Akhisar’da hasada başlandı. Akhisar Ticaret Borsası önderliğinde Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odasının ortaklaşa düzenlediği Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediye başkanlığı, Kırkağaç Ziraat Odasının katkılarıyla başlayan 6. Zeytin Hasat Şenlikleri Tahir Ün caddesinde belediye bandosu, traktörlü kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüş belediye önünde son buldu. Kortej yürüyüşünün ardından Akhisar Belediyesi Sanat Galerisinde zeytin ve zeytin türevlerinden oluşan fotoğraf sergisi açılışı yapıldı. 6. Zeytin Hasat Şenlikleri kortej yürüyüşüne CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Latif Çakmak, Ali Velestin, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürküp, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Siyasi Parti İlçe başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, resmi daire müdürleri, üreticiler ve Akhisarlı basın mensupları katıldı.

Şenliğin tanıtıma katkı sağlaması umudu taşıdıklarını ifade eden Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa; “Bu sene altıncısını düzenlediğimiz zeytin hasadı şenliklerini yine basınımız ve çiftçimizin desteği ile gerçekleştiriyoruz. Umut ediyoruz ki basınımızın destekleri ile Akhisar’da üretmiş olduğumuz zeytin ve zeytinyağı tanıtılmış olacaktır” dedi.

Sürecin zeytin üreticisinin lehine işlediğine dikkat çeken Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Sadullah Avcı; şöyle konuştu: “Hasat şenliklerimizin halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah bol kazançlı bir yıl geçirmelerini diliyorum. Zeytinin bu bölgede az olmasından dolayı fiyatlar şuan üreticimizin lehine gerçekleşiyor. İnşallah birliğimizin sayesinde de ileride birlik ile derli toplu zeytin alımlarına zeytin depolamalarına başladığı zaman zeytin üreticisinin menfaatine ulaşacak bir kavram içerisindeyiz. Elimizden geldiği kadar Akhisar zeytinciliğini daha ileri noktalara daha kaliteye yönlendirmektir. Halkımıza daha kaliteli ve ucuz zeytin yedirmek, bütün amacımız budur.”

Akhisar’da dört çeşit zeytin üretildiğinin altını çizen Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürgüp; şunları söyledi: “Yılda 100 bin tonun üzerinde rekoltesi ile organize sanayi ve yeni Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile dünya pazarına zeytini ile Akhisar boy göstermektedir. Akhisar’ın diğer bölgelerden farklı bir özelliği vardır. Domat dediğimiz yeşil, tirilye siyah, uslu ve Edremit zeytini 4 çeşit Akhisar’da üretilmektedir ve Akhisar’a ait yerel markalarla dünya pazarlarına yaklaşık 126 milyon dolar civarında ihracatı olan bir ürün olma yolunda. Bu hasat şenliğini tertipleyerek hem Akhisar’ı Türkiye’ye tanıtmak, hem de sektörel anlamda dünya pazarlarına açılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu hasat şenliği biliyorsunuz, borsamızın önderliğinde yapılıyor, Ticaret ve Sanayi Odamız ise katkı sağlıyor. Tüm yerel sivil toplum örgütlerimiz, belediyemiz, ziraat odamız katkısı ile gerçekleştirdik”

Kişi başı zeytinyağı tüketimini 800 gramdan iki kiloya çıkardıklarını hatırlatan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat; “Buradaki amacımız Akhisar’daki zeytin büyüklüğünü öne çıkarmaktı. Bunun yanında Türkiye’deki zeytinciliği de biraz artırmamız gerekiyor. Şuanda biz sizlerle şunu başardık, 5 yıl önce kalkıştığımız, ilk zeytin hasat şenliği ile kişi başı tüketim 800 gram zeytinyağından 2 kilo üzerine çıktık. Bunları hep birlikte yaptık, sizler yaptınız, bunun için teşekkür ederim. Bu yüzden hasat şenliğimiz ile birlikte amacımız hedeflediğimiz 10 kiloların üzerine çıkmak. Akhisar’da da hedeflediğimiz 13 milyon ağacı 25 milyonun üzerine çıkarmaktır” dedi.

Şenliklere katılan Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Sakine Öz ise yaptığı konuşmada; “Biz geçen yıllarda da hasat festivalimize katılmıştık ve hasat festivalimizin kentimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Üreticilerimize bol kazanç diliyorum. Dilerim ki geçen yıl ki yaşadığımız sıkıntıları bu sene yaşamayız. Dilerim ki Manisa’nın diğer ürünlerindeki yaşadığımız sıkıntıları zeytin de yaşamayız. Zeytinin bu sene üreticilere halkımıza bol kazanç getirmesini, düğünler yapmasını, evler almasını, kazanç sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksek Okulu Zeytin Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Sinem Kabasakal da, Türkiye’nin sofralık zeytinde yüzde 70’ini karşılayan Akhisar’da böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden son derece mutlu olduklarını belirterek "Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizle birlikte katıldık çok mutluyuz” dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ; “Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı ihracatları son senelerde çok ciddi adımlar attı. Eskiden bizim firmalarımız zeytin ve zeytinyağını dökme gönderirdi, ancak son rakamları incelediğimizde Türkiye yüzde 90 oranında yemeklik zeytini küçük ambalajda göndermeye başladı. Zeytinyağında da yüzde 80’ini küçük ambalajda göndermeye başladı. Akhisar çok önemli, özellikle yemeklik zeytinde üretici bölgedir. Bu tür festivallerin yapılması çok önemli. İhracatçılar Birliği olarak bir tanıtım grubumuz var, bu tanıtım grubu çok yakında kamu spotu ile beraber ciddi bir reklam kampanyası başlatacağız. Bu ve bunun gibi festivallerin tüketime yönelmesi, Türk halkının sağlıklı beslenmesi için bol miktarda zeytin ve zeytinyağı tüketmesi gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Akhisar’da yapılan bu etkinlikten dolayı arkadaşlarımı kutluyorum.” Açılışı yapılan fotoğraf sergisinin ardından katılımcılar ve çiftçiler belediye önünde oluşturulan alanda halay çekerek hasat başlangıcını kutladı. 24 Ekim’de başlayan programın ikinci günü 25 Ekim Cumartesi günü Kırkağaç İlçesi Bakır beldesinde 1650 yıllık olduğu iddia edilen anıt zeytin ağacında saat 12.30’da ilk hasadın yapılacağı bildirildi.