Anadolu Edebiyat Akademisi Derneği (ANEDAK) Genel Başkanı, Ahıskalı Yazar ve Şairler (AHYA) İnisiyatifi Sözcüsü Eğitimci Araştırmacı Yazar Bekir Kale Ahıskalı, Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 70.yılıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Ahıskalı, 14 Kasım 1944 tarihinin bir Ahıskalı için en az 1829 yılı kadar kara bir tarih olduğunu belirterek "Tarihin Ahıska Türkleri’ne attığı bu şamarın o zalim Moskof’un yüzüne döneceği, İlahi adaletin sağlanacağı günün geleceğine her Ahıskalı kadar ben de inanıyor ve bekliyorum.

Topraklarımızdan koparılıp, sürgün edilişimizin 70. yıldönümü. Bir zulmün sürekliliğinin ve bir tarihin seyirci kalışının yıldönümü. Her Ahıska evladı Anadolu topraklarında yaşamayı en az bir Suriyeli kadar hak ettiği halde diyardan diyara sürülmekte ve vatandaşlığa kabul edilmemektedir."

Türk hükümetlerinin Ahıska Türklerinin haklarını korumadığı, savunmadığı gibi sahip çıkmamak ve dışlamak konusunda ısrar ettiğini anlatan Ahıskalı, şöyle konuştu: "Rusya bu halklara tazminat ödemedikçe, Gürcistan Ahıska evlatlarının kendi topraklarına dönüşlerini kolaylaştırmadığı sürece biz Ahıskalı yazarların dönüş için verdiğimiz mücadele devam edecektir. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Ahıska topraklarını ziyaret etmesini, sürgünün izlerini bizzat yerinde görmesini ve bu mücadelemize bizzat destek vermesini talep ediyoruz. Biz biliyoruz ki; "Yurtlarından sürülmeyen bir millet, bilemez ki sürgün olmak ne illet."