İzmirli Çevreci Avukat Arif Ali Cangı, Soma’da geceyarısı kesilen zeytin ağaçları konusunda, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın ’’Hukuki bir durum var’’ sözlerine, ’’Aksine hukuktan kaçırma hali var. Kendisine zeytini hiçbirşeye tercih etmemesini tavsiye ediyorum’’ dedi.

Manisa’nın Soma İlçesi’ne bağlı Yırcalı ve Deniş köylerinde, Kolin A.Ş.’nin termik santral kurmak için 200 zeytin ağacı bir gecede kesilmiş, bunu gören köylüler Manisa Valiliği önüne gelerek durumu protesto etmişti. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise geceyarısı kesilen zeytinler konusunda "ortada hukuki bir durum var" açıklaması yapmıştı.

İzmirli Çevreci Avukat Arif Ali Cangı, Vali Bektaş’ın açıklamalarına cevap verdi çağrıda bulundu: ’’Ortada hukuki bir durum yok, hukuktan kaçma hali var. Köylülerin haberi olmadan acele kamulaştırma kararı veriliyor. Acele kamulaştırma kararı üzerine maliklere tebligat dahi yapılmadan mahkeme "kesin olarak" el koyma kararı veriyor. Ardından şirket zeytinlikleri tel örgüyle çeviriyor, başına bekçiler koyuyor, gece yarısı da ağaçları kesiyor.

Köylülerin Danıştay’a açtıkları acele kamulaştırmanın iptali davasında yürütmeyi durdurma konusunda verilecek karar bile beklenmiyor. Şimdi hangi hukuktan söz edebiliriz? Hukuki durum falan yok, Yırcalıların, Denişlilerin mülklerine zorla el koyma hali var. Üstelik iki tane termik santrale üçüncüsü eklensin diye bunlar yapılıyor. Yurttaşa direnmekten başka ne kalıyor. Buna da karşı çıkılırsa Anayasa’nın 56.maddesi ne işe yarayacak.

Sayın Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, gerçekten hukuk devletinin valisi olmak istiyorsanız, Danıştay kararına kadar zeytinleri korumalı, yoksa hukuktan falan söz etmemeli, susmalı. Bir de zeytini hiç bir şeye tercih etmemesini tavsiye ediyorum.’’