Manisa’nın Demirci İlçesi’nde oturan 66 yaşındaki Abdullah Üzmez, yaşamını ağaç ustalığı yaparak kazanıyor.

Babadan öğrendiği marangozluk sayesinde, tahta kaşık, oklava, ekmek tahtası gibi pek çok mutfak araç ve gereci yapan Abdullah Üzmez, evinin bir köşesinde kurduğu atölyesinde modern teknolojiye meydan okuyor.

Modern teknoloji karşısında el sanatlarının bir bir yok olduğu ülkemizde, pek çok el sanatı ustası mesleklerini sürdürmeye çalışıyor. Demirci ilçesine bağlı Öksüzlü Mahallesi’nde oturan Abdullah Üzmez de teknolojiye karşı mesleğini sürdüren ustalardan. Babasının da bu mesleği yaptığını ancak ölümünden sonra babasına ait olan araç ve gereçlerle kendi kendine marangozluk öğrenen ve el becerisini geliştiren Üzmez, evinin balkonunda kurduğu küçük atölyesinde el emeği, göz nuru harcayarak ahşap ev aletleri yapıyor.

Her mutfakta kullanılan tahta kaşık, ekmek tahtası, döndüreç, ağaç kepçe, oklava, asa gibi pek çok araç gereci el emeğiyle yapan Üzmez, geçimini bunlarla sağlıyor. Abdullah Üzmez "Marangozluk aletlerini ustalıkla kullanıyorum. Ahşap mutfak eşyaları hediyelik eşyalar yapıp satıyorum. Köylerden hatta yurdumuzun değişik bölgelerinden yaptığım bu el emeği göz nuru çalışmalarıma talepler geliyor. Bunları değerlendiriyorum. Oklava, döndüreç, asa, kaşık en çok yaptığım aletler. Yaptıklarım sayesinde kimseye bağlı kalmadan, kendi ayaklarımın üzerinde durmasını sağlıyorum." diye konuştu.