Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu, Gediz nehrindeki kirliliği yerinde araştırmak amacıyla başlattıkları inceleme gezileri Kula ve Selendi ilçeleri ile devam etti.

Kula’da Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Selendi’de Belediye Başkan Yardımcısı Aşkın Akkoç İle bir araya gelen GEMA Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ile yönetim kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu, Gediz Nehri’nde kirliliği yerinde görmek amacıyla başlattıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nin Murat Dağı eteklerinden başlayıp, İzmir Menemen’e kadar devam eden yolculuğunu ve sorunlarını hazırlanan program doğrultusunda yerinde inceleyip, hazırlayacakları raporları ilgili birimlere sunacaklarını söyledi.

GEMA üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu tarafından yapılan ziyaretten memnun kaldığını belirten Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Kula Belediyesi olarak çevre projelerine büyük önem verdiklerini bu projelerin yürütülmesi noktasında tüm sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde olacaklarını söyledi. Selendi Belediye Başkan Yardımcısı Aşkın Akkoç yaptığı açıklamada,”Çevre konusunda toplum olarak önce bizler bilinçli olmak zorundayız. Bugüne kadar sadece günü kurtarmak için projeleri hayata geçirmişiz. Aslında geleceğe yönelik projeleri hayata geçirmek için gerekli çalışmaları yapmalıyız”dedi.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubunun gün boyu süren Kula ve Selendi ilçelerindeki inceleme gezileri ile ilgili olarak gözlemlerini anlatan Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ’’Gediz Nehri’ndeki kirliliğin ana nedenlerinden biri evsel atıklar, diğeri ise sanayi atıklarıdır. Bu kapsamda GEMA’nın başlatmış olduğu inceleme gezilerinin üçüncüsünü Kula ve Selendi ilçelerimizde gerçekleştirdik. Bu gezimizde Kula ve Selendi ilçelerimizde evsel atık su tesislerinin olmadığını öğrendik. Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su Kanalizasyon Müdürlüğü (MASKİ) tarafından acilen bu iki ilçemizde evsel atık su tesislerinin kurulması yönünde çalışmalar başlatmalıdır. Sadece evsel atık su tesisleri değil çöp toplama tesislerininde oluşturmalıdır. Bunun için gerekli projeleri hazırlatması gerekiyor. Gediz Nehri ve yer altı sularındaki kirliliğin önlenmesi için bu çalışmalar mutlaka yapılmalıdır” dedi.