Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kadın Çiftçi Eğitimi işbirliği protokolü kapsamında, kırsal alanda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan kadınları eğitmeye devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında 14 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan “Kadın Çiftçi Eğitimi” işbirliği Protokolü kapsamında verilen eğitimler tarımsal konular başta olmak üzere, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri konularını içeriyor. Şehzadeler Ziraat Odası Konferans Salonunda yapılan eğitimde konuşan Çebi, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi’nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ile Sivil Toplum Örgütlerinin İşbirliğinde 2000 yılından beri yürütülmekte olan bir proje olduğunu ifade ederek, “Kırsalda kalkınmanın temel eşiğini oluşturan kadının her konuda olduğu gibi eğitim alanında da ciddi yardıma ihtiyacı olduğu gözlenmektedir. Kırsalda kadın çiftçi eğitimi erkek çiftçilere göre daha zordur. Çünkü kadınların evi dışında toplanıp herhangi bir aktivite yaptıkları yerler mevcut değildir. Bu nedenle kadın çiftçi eğitimlerinin projelendirilerek belirli mekânlarda, uygun zamanlama ile yapılması gerekmektedir” dedi.

81 ilde uygulanan bu eğitimin amacına da değinen İl Müdürü Hasan Çebi, “Bu protokol ile kırsal alanda yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan kadınları tarımsal konularda bilinçlendirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri konularında eğitmek, sosyal güvenlik konusunda farkındalık yaratmak ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu eğitimin 81 ilde uygulanması planlanmış olup, kadın çiftçi eğitimine farklı bir boyut kazandırılması hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.

Protokol kapsamında Manisa’da yapılan eğitimlere de değinen Çebi, “İşletme ve tarım faaliyetlerinde bulunan kadın çiftçi gruplarına, bağda budama teknikleri, zeytin hasadı, bodur kiraz budaması, domates yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği, zeytin yetiştiriciliği ve budaması, bağda olgunluk tayini ve bandırma eriyiğinin hazırlanması, sulama teknikleri ve damlama sulamanın önemi konularında demonstrasyonlar düzenlenmiştir. Ayrıca bodur kiraz yetiştiriciliği, salkım güvesi ile mücadele, çilek yetiştiriciliği, zeytin yetiştiriciliği, sebzede fide dikimi ve çapalama, kalıntı sorununun önemi ve fazla ilaçlamanın zararları konularında çiftçi toplantıları yapılmış bu konularda kadın çiftçilerimize çeşitli basılı yayınlar dağıtılmıştır. Çilek reçeli yapımı, yaprak salamurası yapımı, arı hastalık ve zararlıları, arıcılıkta kek yapımı konularında verilen eğitimlerin yanı sıra, süt sığırcılığını da geliştirmek amacıyla, ahır ve sağım hijyeni, süt sığırlarında bakım ve besleme, süt ürünlerinin değerlendirilmesi, pastörize sütten peynir yapımı konularında da demonstrasyonlar yapılmış olup, brucella ve mastitis hastalığı hakkında bilgi verilerek, ahır ve sağım hijyeni ve sağım teknikleri konularında çiftçi toplantıları düzenlenmiştir. Ayrıca bu protokol kapsamında 2004 yılından beri her yıl ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ bilgi proje yarışması gerçekleştirilmektedir” dedi.

Çebi, “Umuyorum ki yapmış olduğumuz bu eğitim ile ufkunuzda biraz olsun farkındalık yaratabilmişizdir. Buradan öğrenmiş olduğunuz bilgileri gelecekte uygulamaya koymanız bizleri fazlasıyla mutlu edecektir” dedi.

Eğitimlerin sonrasında 100 kadın çiftçiye katılım belgeleri dağıtıldı.