Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Manisa’nın Selendi ve Alaşehir ilçelerinde görülen ’Mavi Dil’ hastalığı nedeniyle başlatılan karantina uygulaması muhtarlarla masaya yatırıldı. Toplantıda karantina ve ’Mavi Dil’ hastalığının bulaşma yolları ile hastalıktan korunma yolları hakkında muhtarlara bilgi verildi.

Kula Ziraat Odası Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimleri, Salihli Damızlık Birliği yetkilileri ve mahalle muhtarları katıldı.

İNSANA BULAŞMIYOR

Konu ile ilgili bilgi veren Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Süleyman Oğuz Akça şöyle konuştu:

"Mavi dil iklimsel değişiklik nedeniyle oluşan bir hastalık. Yakarca diye tabir edilen sinekler ile bulaşıyor. Bu sinekler hastalığı hayvandan alıp, diğer hayvana taşıyor. Ve hasta olmayan hayvan, bu sinek yoluyla bulaşan hastalığa 20 gün içinde yakalanıyor. Geçici bir hastalık olduğu gibi ileri derecede hayvanı ölüme götüren bir hale de dönüşebiliyor. Hastalığın en büyük zararlarından birisi koçlarda kısırlık, gebe hayvanlarda düşük olmasına neden oluyor. Hastalığın ileriki safhalarında koyunun ağzından burnundan kan geliyor ve dili şişerek, hastalığa adını veren mavi hal alıyor. Bu hastalık büyük başlarda ve keçilerde görülmüyor. Korunmanın en iyi yolu sineklerden korunmaya çalışmak, kapalı ahırların sinek ilaçları ile ilaçlanması ve hayvanların dökme denilen ilaçlarla ilaçlanmasıdır. İleri derecede hasta olan hayvanların da derin çukurlara kireç dökülerek telef edilmek yoluyla gömülmesi gerekiyor.”

Mahalle muhtarlarına kullanılacak ilaçlar ile ilgili ölçüler de tarif edilirken, hastalığın hiçbir şekilde insana bulaşmadığı belirtildi.