Yaşar Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu kadınların hayatın her alanında kendilerini hissettirmelerinin gerekli olduğunu belirterek, "Siyasetteki kadın varlığı artıyor ancak bu artış nitelikli bir artış olmalı" dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi, 5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 80’inci yıl dönümü nedeniyle seminer düzenledi. Konuşmacı olarak Yaşar Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu’nun katıldığı seminerde, kadınların dünya tarihine kendilerini kabul ettirmeleri, seçme, seçilme ve kadın hakları konusunda bilgiler aktarıldı.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması’nın yıldönümü olması nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi tarafından Kültür Merkezi Lale Salonu’nda seminer düzenlendi. Yaşar Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminere, Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Şube Müdürü Sevil Şekercioğlu, Kent Konseyi Başkanı İsmail Onay, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şükran Kaya ve davetliler katıldı.

Seminer saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Katılımcılara hitaben konuşan Prof. Dr. Ayşe Havutçu, kadınların dünya tarihine kendilerini kabul ettirmeleri sürecinde yaşanan birçok olayın altını çizdi. Eski Türklerin kadına verdiği önemin ve o zamanki toplum içerisindeki eşit olma durumlarının altını çizen Havutçu, Osmanlı döneminde kadınlara tanınan hakların biraz daha gerilediğini, Cumhuriyet döneminde ise tekrar yükselişe geçtiğini belirtti. Havutçu, “Cumhuriyet döneminde kadınlar seslerini duyurma konusunda çok büyük ilerleme kaydettiler. Medeni Kanun ile kadınlara birçok kapılar açıldı. Türk toplumbilimci, şair ve yazarlarından biri olan Ziya Gökalp, kadınların toplum içerisinde eşit olmaları ve siyasal haklarını alabilmeleri konusunda mücadele verdi” diye konuştu.

Prof. Dr. Havutçu, kadınların siyasetteki varlığını arttırdığını ancak bu artışın nicelik olarak bir anlam ifade etmediğini, bu artışın nitelik olarak ilerleme kaydetmesi gerektiğinin de altını çizdi. Seminerin ardından Kent Konseyi Şube Müdürü Sevil Şekercioğlu ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şükran Kaya, Prof Dr. Ayşe Havutçu’ya konuşmalarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.