Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ceaser Kayizari ve Ticaret Ataşesi VivianKayitesi, Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın ile birlikte Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Büyükelçi Kayizari, siyasi veekonomik alanda Türkiye Ruanda ilişkilerinin giderek geliştiğini belirterek, “Çok ortak noktalarımız bulunuyor. Ticari alanda ikili ilişkiler bulunuyor. Türk işadamları Ruanda’da iş kuruyorlar. Ruandalı işadamları da sürekli Türkiye’ye geliyorlar. Türk Hava Yollarının son 3 yıldır Ruanda’ya günlük seferleri var. Hatta yer bile bulunamıyor. 2 kargo uçağı için çalışmalar var. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Hükümeti arasında eğitim konusunda ikili anlaşmalar var. Ruandalı öğrenciler Türkiye’de eğitim görüyorlar. Türkiye’deki işadamları şu anda Ruanda’da bir üniversite kurdu. Ruanda’daki iş heyetlerinin İzmir, İstanbul, Ankara yanında Manisa’ya da uğramalarını istiyorum. Ruandalı öğrencilerin Manisa üniversitelerinde eğitim görmelerini talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sürekli bu konu üzerinde duruyor. Afrika’daki fırsatları değerlendirmeleri, yatırım yapmalarında Türk halkını teşvik ediyor. Bu sadece bir başlangıç, ilk tanışmamız. Bu ileride daha büyük işlere imza atmamıza vesile olacak. Ruanda’yı görüp tanımanızı istiyorum. Çok mükemmel bir ülke” diye konuştu.

Vali Bektaş da konuk Büyükelçi Kayizari’ye ’hoş geldiniz’ diyerek Manisa hakkında bilgiler verdi. Bektaş, Manisa’nın sanayi olarak önemli bir yere geldiğini ifade ederek, “4 büyük Organize Sanayi Bölgemiz var. Sanayimizin karakterine baktığımızda, yüksek teknoloji sınıfı sanayileşmede ve orta yüksek teknoloji sınıfı sanayileşmede Türkiye’de birinci durumdayız. Bu sanayileşme giderek daha da gelişiyor. Aynı zamanda güzel bir tarım potansiyelimiz var. Ovalarımız, su imkanlarımız, iklimimiz tarımsal alanda ciddi bir üretim yapabilmemizi sağlıyor. Ülkemizin tarım ihracatında önemli bir payımız var. Dolayısıyla tarıma dayalı sanayi tesislerinde epeyce bir varlığımız var. Madencilik konusunda da fena değiliz. Kömür, nikel maden işletmelerimiz var. Ayrıca, yeni gelişen jeotermal enerji sektörümüz var. Alaşehir’de bir santral üretime başladı. 10 kadar santral inşaatı devam ediyor. Dolayısıyla Manisa doğru bir adres. Ruanda konusunda bilgimiz çok değil. Bu ziyaretler oldukça ikili ilişkilerle çeşitli diyaloglar geliştirip gerek sizin işadamlarınızla burada iş imkanı oluştururuz gerek bizim iş adamlarımız orada çalışma imkanı bulurlar” dedi.

Ziyaret sırasında Vali Bektaş Büyükelçi Kayizari’ye kahve fincanı, Manisa Mesir Macunu, zeytin, zeytinyağı ve kuru üzüm hediye etti. Konuk BüyükelçiKayizari de Vali Bektaş’a Ruanda kahvesi, çay, yöresel mücevher kutusu ile meyve sepeti takdim etti.

Konuk Büyükelçi Kayizari ve beraberindeki heyetin Vali Bektaş’ın ardından Manisa Organize Sanayi Bölgesini de ziyaret edeceği belirtildi.