Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nı değerlendirdi.

Eğitim Bir Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, şuradan önce iki çalıştay, bir ön şura yaparak ve dört yayın çıkararak hazırlanan Eğitim-Bir-Sen’in gündem maddelerine ilişkin görüş ve öneriler kitapçığıyla gündem oluşturduğunu ve komisyonlardan geçen önergelerinin tamamına yakınının genel kurulda kabul edilerek şuraya damga vurduklarını söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sofuoğlu şunları söyledi:

“Eğitim-Bir-Sen’in, okullara genel bütçeden pay ayrılması, istihdamda güçlük çekilen yörelerde çalışmayı özendirici tedbirlerin alınması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, ek ders birim ücretinin artırılması ve nöbet ücreti verilmesi, dört yıla 1 yıl yıpranma payı gibi birçok önergesi şura genel kurulunda kabul edilmiştir. Yüzyılın pedagojik yanlışı karma eğitim mecburiyeti Türkiye gündemine oturdu. Eğitim-Bir-Sen’in, yasal düzenleme yapılarak karma eğitim mecburiyetinden vazgeçilmesi için komisyonda verdiği, ‘Okullarda eğitim; eğitimin türüne, ihtiyaç ve zorunluluklarına göre kız ve erkekler birlikte, yalnızca erkek veya yalnızca kız öğrencilere yönelik olacak şekilde verilmelidir’ şeklindeki önergesi, şura gündem maddeleri arasında olmadığı gerekçesiyle genel kurula gelmesi engellenmiştir. Eğitim-Bir-Sen, eğitimin antidemokratik uygulamalardan arındırılması konusunda verdiği mücadeleye devam edecektir. Atatürk döneminde bile uygulanan 70 yıllık müstakil kız lisesi, erkek lisesi açılmasına ilişkin önergemiz komisyonda kabul edilmedi. Bu konuda kararlıyız. Eğitimde dayatmalara karşıyız. Eğitim sisteminin tam anlamıyla özgürleşmesi mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz. Kararların hayata geçmesi çok önemlidir. Bu kararların hayata geçmesini, eğitimin demokratikleşmesi ve milletin değerleriyle buluşması adına önemsiyoruz.”

OSMANLI TÜRKÇESİ

Osmanlı Türkçesi Dersinin Genel Kurulda esnetildiğini belirten Sofuoğlu, “Osmanlı Türkçesi dersinin tüm liselerde zorunlu olması önerisi, Eğitim-Bir-Sen’in desteği ve önerge lehine konuşmalarıyla komisyondan oy çokluğu ile geçmiştir. Şura genel kurulunda tüm liselerde zorunlu olmaması yönünde verilen ek önerge ile Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olacak şekilde esnetilmiştir” dedi.

Sofuoğlu ayrıca, sendikal eylemlere sınırlama getirme amaçlı uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı önergenin de tepkileri üzerine değiştirildiğini dile getirdi. Sofuoğlu şöyle devam etti:

“Okul yöneticilerinin sendika yöneticisi olmaması önergesini iptal ettirdik. Okul sekreterliği önergesi Eğitim-Bir-Sen’in muhalefeti üzerine reddedildi. Ek önergeler Eğitim-Bir-Sen desteğiyle karara dönüştü. İlahiyat fakültesi mezunlarının, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ve İmam Hatip Meslek dersine alan değişikliği olmadan girebilmesi ve sınıf öğretmenlerinin haftalık maaş karşılığı girmeleri gereken 18 saatlik ders sürenin branş öğretmenlerinde ki gibi 15 saate indirilmesi ve maaş karşılığı derse girme sürelerinin eşitlenmesi yönündeki ek önergeler, Eğitim-Bir-Sen’in ağırlığını koyarak verdiği destekle şura genel kurulundan geçmiştir.”