29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. kuruluş yıldönümü coşkusu tüm Türkiye ile birlikte Soma’da da yaşandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları düzenlenen tören ile gerçekleştirildi.

Belediye önünde gerçekleşen kutlamaya Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı İbrahim Kılınç, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş amirleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı İbrahim Kılınç ve Belediye Başkanı Hasan Ergene halkın bayramını kutladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören Soma Kaymakamı Bahattin Atçı’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmasıyla devam etti. Kaymakam Atçı, Türkiye Cumhuriyetinin 91. onur yılında Cumhuriyet Bayramını büyük coşku ile kutladıklarını belirterek, "Dünyamız 20. Yüzyılın ilk çeyreğini idrak etmeye başladığında imparatorluklar çöküyor, ülkeler değişiyor. İnsanlık birinci dünya savaşı denen büyük paylaşım krizinin depremi ile sarsılıyordu. Bu kara günler tarihle yaşıt olan büyük Türk Milleti’nin bir ölüm kalım savaşına mecbur ettiğinde kendi bağrından çıkardığı kahraman evladı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın “Ya İstiklal Ya Ölüm” meşalesiyle tutuşarak İstiklal Savaşı’na başlamış yine onun ’Milletimizi ancak milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ diyen kurtarıcı, azim ve iradesiyle bütünleşerek büyük zafere ulaşmıştır. 23 Nisan 1920’de TBMM’de vatanın kalbinde Ankara’da odaklaşan bu irade Türk Milleti’nin kaderini tayin etmiş. 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyet adlı yeni Türk Devleti’nin doğuşunu bütün dünyaya ilan etmiştir. Memleket iradesinin hür kaynağından beslenen sosyal, laik ve demokratik hukuk devleti olan cumhuriyetimiz bizi uluslar ailesinin onurlu bir üyesi kılan en değerli hazinemizdir. Hür, çoğulcu, çok partili parlamenter demokrasimiz hiç şüphesiz hizmet vermek için bir yarışma rejimidir. Milli birlik ve beraberliğimizi bozmadan sevgi, saygı ve hoşgörü kültürü ile yoğrulmuş kardeşliğimizi koruduğumuz sürece önümüzde hiçbir engel yoktur.” dedi.

HALK OYUNLARI EKİBİ YİNE BÜYÜLEDİ

Konuşmanın ardından sahneye her bayramı muhteşem yöresel oyunlarıyla süsleyen Soma Belediyesi Halk Oyunları Ekibi çıktı. Vatandaşların büyük ilgiyle izlediği halk younları ekibi kutlamalara yine renk kattı. Çeşitli okul öğrencilerinin günün alnlam ve önemine ilişkin okuduğu şiirler ile devam eden kutlamalarda okullara arası düzenlenen 29 Ekim konulu resim, şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarından dereceye giren öğrencilere ödülleri Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Garnizon Komutanı İbrahim Kılınç ve Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene tarafından takdim edildi. Program Soma Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bando takımı eşliğinde gerçekleştirilen tören geçişi ile son buldu.