Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde tütün hasat döneminin sona ermesinin ardından üreticiler ara vermeden yeni sezon hazırlıklarına başladı. Yaklaşık 10 ay boyunca emek harcanan ve tütün üretiminin ilk aşaması olan fideler için tohum ekimini yapan üreticiler, bu yılki yağışlardan dolayı yeni sezona umutla bakıyor.

En zahmetli tarımsal ürünlerden biri olan tütün için Saruhanlı’daki üreticiler çalışmalarına başladı. Naylon seralar altında tütün fidesi yetiştirmek için fidan ocağı hazırlayan üreticiler, tohum saçma işlemini gerçekleştirerek, sulama yaptı. Bu sürecin ardından üreticiler, çocukları gibi baktıkları ürünleri için yaklaşık 10 ay boyunca didinip emeklerini ekmeğe dönüştürmek için gecelerini gündüze katıp mücadele verecekler.

Saruhanlı’nın Gözlet Mahallesi’nde 50 yıldır çiftçilik yapan Turan Şahin, “Yaz döneminde hasat ettiğimiz tütünü tüccara teslim ettik. Ara vermeden yeni sezonun hazırlıklarına başladık. Şuan ocaklarımızı kurduk, fidelerimiz çıkmaya başladı. Nisan ayına kadar yetiştikten sonra fideleri dikmeye başlayacağız. Her gün çocuk bakar gibi bakıyoruz. Çocuklarımızla bu kadar ilgilenmemişizdir. Bütün kazancımızı tütünden sağladık. Ne kadar zor olsa da yapmayı sürdürüyoruz. Geçen yılın kurak geçmesi sebebiyle verim düşük oldu. Bu yıl kar ve yağmur yağışının bol olması sebebiyle topraklarımız suya doydu. Şimdi Nisan yağmurlarının da yağmasını bekliyoruz. Nisan ayının yağışlı geçmesi, güzel bir sezon geçirmek demektir. Devletimiz tarafından fiyatların desteklenmesini istiyoruz. Tütün fiyatları en az 20 lira olması gerek" dedi.