Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde bir üzüm üreticisi, evinin önündeki üç dekarlık çekirdekli üzüm bağından beklenen geliri elde edemeyince üzüm bağını söktürerek, iki dekarına modern sistem sera yaptırdı.

Çanakçı Mahallesi’nde ikamet eden üzüm üreticisi Orhan Aktaş, Red Globe türü üzüm yetiştirdiği bağı sökerek, sera sistemine geçti. Bu kararı nasıl aldığını anlatan üretici Aktaş, üzüm fiyatlarındaki düşüşten yakındı. Bu yıl ilçe genelinde üzümlerin değerinde satılmadığını dile getiren girişimci Orhan Aktaş, üzümün yıllık bir getirisi olduğunu belirterek,’’Üzüm işi gerçekten büyük risk. Üzümlerin bakımları titizlik istiyor. Üzümlere bazen dolu zarar veriyor, bazen bağ hastalıkları yaşanıyor ve beklenen geliri alamıyoruz. Artık dört mevsim ürün ve geliri olan ürünlere yönelmenin zamanının geldiğini düşünerek sera işine girdim. Evimin önündeki üç dekarlık alanda bulunan üzüm bağımı kazdım. 100 bin TL’ye mal olan alttan damlama sistemli yüksek tünel sera yaptırdım.’’ diye konuştu. Sera konusunda danışman da tuttuğunu belirten Orhan Aktaş, serada ilk ekime sipariş olarak aldıkları 20 bin adet marulla başladıklarını söyledi.

Sera Danışmanı Fatma Okut Kardaş, üretici Ahmet Aktaş’a sera kurmasında yardımcı olduklarını ifade ederek, Sarıgöl’de örnek bir sera oluşturduklarını kaydetti. Sarıgöl’de ilk kez örnek teşkil eden iki dekarlık alana alttan damlama sulama sistemli, yüksek tünel sera yaptıklarını anlatan Aktaş, "Seranın içerisine siparişini aldığımız 20 bin adet ice berg marulu diktik. Bu ürün, 55-60 günde ürün piyasaya verilebilmektedir. İceberg marulu pazarda 2 TL’den, marketlerde tanesi 3 TL’den satılmakta, oysa biz sera ürünü marulun tanesini 1 TL’den vermekteyiz. Artık çiftçilerimiz dört mevsim ürün alacakları sera sistemine geçmelidir. Çanakçı Mahallesi’nde yapılan modern serayı çok sayıda çiftçi ziyaret ederek, sera hakkında bilgi edinmeye de başladı.