Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan ve tamamen Arapça eğitim veren İlahiyat Bilimleri Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Artuklu Akademi’ dergisinin ilk sayısı yayımlandı.

Yılda iki defa yayım yapan, aynı zamanda ilahiyat ve sosyal bilimler alanındaki akademik hayata katkı sunmayı hedefleyen ‘Artuklu Akademi’ hakemli dergisinde, Türkçe, Arapça ve İngilizce yazılmış birçok akademik çalışma yer alıyor. İlahiyat Bilimleri Fakültesi’nce hazırlanan ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın editörlüğünü yaptığı derginin ana temasını, tefsir, hadis, fıkıh, İslam tarihi, kelam, felsefe tasavvuf edebiyatı gibi konular oluşturuyor. Kur’an ve sünnete bağlılığın, ilmi geçmişe ve geleneğe olan saygının herkesi daha sağlam ilmi araştırmalara ulaştıracağını da ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Dekanı Ağırakça, 2012 yılında Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kurulan ve 2014-2015 eğitim öğretim yılında faaliyetine yabancı dil Arapçayla eğitime başlan İlahiyat Bilimleri Fakültesi’nin ilahiyat bilimleri alanına farklı bir ses ve renk katacağını ifade etti. Fakülte bünyesinde ilk sayısı yayımlanan Artuklu Akademi dergisinin ilahiyat bilimleri ve dolayısıyla sosyal bilimler alanındaki ilmi hayata katkısının büyük olacağına işaret eden Ahmet Ağırakça, “Dergimizin her sayısı yerli ve yabancı ilim adamlarının Türkçe, Arapça ve İngilizce telif edecekleri çalışmalarına açık olduğunu belirtmek isteriz. Bu üç dilin dışında bize ulaştırılacak çalışmalar da mutlaka değerlendirilecektir” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi merkezli olarak bu ay okurlarıyla buluşacak Artuklu Akademi hakemli dergisinin altı ayda bir yayımlanacağını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, derginin bu sayısında, “Hz.Ebu Bekir’in fetih anlayışı”, “Milaslı Dr. İsmail Hakkı’nın Hayatı, Eserleri ve İslam ileilgili Görüşleri”, “Kullanıldığı Bağlamlar ve İfade Ettiği Anlamlar Açısından Kur an da “Ferah” Kavramı”, “VII. Yüzyıldaki İslam Fetihlerinin ve Müslüman Hakimiyetinin Hıristiyan Tarih Yazımına İzdüşümleri”, “Molla Sadra’da Mead Problemi”, “Allah ve Ahiret İnancı Bağlamında Muhammed Esed’in Sembolizm Algısına Eleştirel Bir Yaklaşım”, “İmam Şafi’nin Sahabe Kavline Bakışı” adlı makalelerin yer aldığını aktardı.