Mardin’de kan davalarının sebep ve sonuçlarını konu olan ’Kendini öldürmek’ adlı proje kapsamında öğrencilere ’Şiddet(sizlik)’ söyleşisi düzenlendi.

Ortadoğu Halklarının Birliğini Koruma Kalkındırma ve Strateji Araştırmalar Merkezi (OHAK-DER) Başkanı M. Burhan Hedbi’nin açılış konuşmasıyla başlayan program, OHAK-DER’in İçişleri Bakanlığı’nca desteklenen ve Mardin’de kan davalarının sebep ve sonuçlarını konu olan ’Kendini öldürmek’ adlı proje kapsamında çekilen belgesel filmin izlenmesinin ardından eğitimci ve insan hakları aktivisti V. Metin Bayrak’ın ’Şiddet(sizlik)’ başlıklı söyleşisiyle devam etti. Konuşmasına 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılını ve bütün savaş göçmenlerini anarak başlayan Bayrak, şiddetin ve onun tezahürlerinden biri olan savaşın insanın, toplumların kaderi olmadığını vurguladı. Bayrak, "Bugün burada şiddetin kaçınılmaz olmadığını, şiddetsiz de yaşanabileceğini, şiddetin diline hapsolmayan bir hayatın mümkün olduğunu göstermeye çalışacağım. Tezlerimi de çeşitli bilgilerle temellendirmeye gayret edeceğim" dedi.

Bayrak, şiddetin diğer canlı türlerinde görülmediğini, insana özgü kültürel bir olgu olduğunu, sıklıkla İnsan doğasının ve kültürün şiddeti temellendirmek amacıyla kullanıldığını, oysa şiddetsiz yaşayan insan toplulukları olduğunu ifade etti.

Programın bitişinde katılanlara hediye olarak şiddettin çözüm getirmediğini anlatan görsel materyal ve DVD’ler verildi.