Mardin Gazeteciler Cemiyeti üyeleri 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla il protokolü ile bir araya geldi. Basın ve yerel yönetimlerin Mardin’deki çalışmalarının gündeme geldiği buluşmada Mardin Valisi Mustafa Yaman kentin yenilenen yüzünün perde arkası çalışmalarını basın mensupları ile paylaştı. Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik, Olağan Üstü Hal (OHAL) döneminde gazetecilerin yaşadıkları sıkıntıları gündeme getirirken yerel basının desteklenmesi gerekliliğini ifade etti.

Mardin Gazeteciler Cemiyeti üyeleri 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümünde bir program gerçekleştirerek il protokolü ile bir araya geldi. Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman’ın katıldığı basın bayramı etkinliğine Garnizon Komutanı Altan Er, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Adli Yargı Komisyon Başkanı Murat Viran, İl Jandarma Komutanı Zafer İzcan, Artuklu İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şakir Öner Öztürk, Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Artuklu Üniversitesi Genel Sekreter Şahin Arpağ, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Adnan Günbeği ile ulusal ve yerel medyanın temsilcileri katıldı.

“Mardin basını ilini düşünerek hizmet ediyor”

Gazetecilerin basın bayramını kutladıklarını ifade eden Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, “Bayramı bayram tadında kutlamak lazım. Burada olmaktan mutluyuz. Mardin’de gördüğümüz gerçekten tarafsız şehri düşünen ve hep bu duygu içinde çalışan bir basın camiası var. Bu da ilimiz ve kamu görevlileri açısından önemli. Gelirler konusu ayrı bir konu. Ben mesai arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Her günümüzün böyle bayram tadında olmasını temenni ediyorum” dedi.

“Doğru bildiğim hizmetten geri adım atmam”

Açıklamaların ardından Mardin’e yapılan yatırımları basın mensupları ile paylaşan Vali Yaman, Mardin’e yapılan tüm alt yapı ve düzenleme çalışmalarının en uygun fiyat alınarak halkın parasının bir kuruşu bile heba edilmeden Mardinlilere hizmet olarak döndüğünün altını çizdi. Vali Yaman, bir şehri yeniden düzenleme ve inşa etmenin çok zor olduğunu belirterek, “Bu çalışmayı bir seçilmiş belediye başkanı yapsa topa tutarlar. Toz içinde kaldık yolları bozuk. Evet şuan sıkıntılı bir süreç. Çünkü düzelterek bir şeyleri güzelleştirmek istiyoruz. Bir kaç ay Mardin halkı ile birlikte sıkıntı çekeceğiz ama çalışmalar bitince Mardin en güzel hizmeti almış olacak. Varsın ben kötü olayım ama Mardin için en iyisini, güzelini yapmak için çalışıyoruz. Doğru bildiğim ve halkımıza hizmet için tüm ekibimiz var gücü ile çalışıyor. Doğru bildiğim bir hizmetten asla geri adım atmam. Bırakırım ama geri adım atmam” diye konuştu.

“Basın ilanlarla desteklenmeli”

Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik tüm basın çalışanlarının bayramını kutlarken, “Devletin bölünmez bütünlüğüne karşı, hukuk devletine zarar vermeyecek ölçüde kalemlerin özgür bırakılmasından yana olduğunu kaydetti. Başkan Çelik yerel basının güçlendirilmesi gerekliliğini belirterek, “Tabiî ki gelişmiş ülkelerde demokrasi ve hukuk devletinin anlamının basına tanınan özgürlüklerle eş değer olduğunu söylememe gerek yok. Biz yine Mardin’de bir avuç gazeteciyiz. Zaman zaman sıkıntılarımız var. Yerel basının güçlendirilmesi. Hizmetler ne kadar yerelden olmalı diyorsak, yerel basınında daha doğrusu yerel basınında güçlenmesi yerelden olmalı. Bir valiliğin, bir belediyenin haberini yereller yansıtmaz ise o haber orada kalır ve ölür. Ancak biz yansıttığımız zaman ulusal medya o haberin üzerine gider ve haberi büyütür” dedi.

Başkan Çelik HDP’li Belediyeler döneminde yaşadıkları sıkıntıları da gündeme getirerek; “Burada geçmişte maalesef il özel idaresinin belediye bünyesine girmesi ile bir sıkıntı yaşadık. Resmi ilanlarda yüzde 30-40 azalma oldu. Niye oldu bu azalma? HDP’li belediyeler böl parçala ihaleyi ver şeklinde bizi mağdur ettiler. O zaman bunu dile getirdik ama maalesef o zaman sesimiz kısık kaldı” diye konuştu.