Travel Turkey İzmir 2014 Fuarı’na katılan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Mardin’i görmeyen, Mardin’deki kültürel zenginlik ve hoşgörü ortamını yaşamayanın hayatında büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Travel Turkey İzmir 2014 Fuarı’nda Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Vali Yardımcısı Ali Gündoğan ile İl Kültür Turizm Müdürü Alaaddin Aydın tarafından bizzat ağırlanan misafirlere Mardin’in sahip olduğu kültürel zenginlikler hakkında bilgi verildi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanı sıra yaklaşık 15 ilin valisi, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Prof. Dr. Ahmet Maranki, çok sayıda belediye başkanı sivil toplum örgütü temsilcisi, sanatçıların da aralarında olduğu çok sayıda tanınmış sima tarafından ziyaret edilerek fuar alanının en fazla ilgisini çeken standlardan biri olmayı başaran Mardin Standı’na yazılı ve görsel basının temsilcileri de büyük ilgi göstererek haber ve röportajlarına ’Mardin’i konu ettiler.

İzmir’de gerçekleşen Travel Turkey Fuarı’nın Mardin şehrinin tanıtımı açısından çok verimli geçtiğini belirten Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, 4 gün süren fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kentin sahip olduğu zenginliklerin fuar boyunca ziyaretçilere anlatıldığını kaydetti.

Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından birine ev sahipliği yapan "İzmir Travel Turkey" fuarına Yurt içinden ve dışından gelen misafirlerin katılımı açısında önemli bir organizasyon olduğuna işaret eden Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Turizm’de 5 milyon turist hedefi olan Mardin’in, fuar boyunca ziyaretçilere sahip olduğu tarih, kültür ve medeniyet ekleneniyle an iyi şekilde tanıtıldığını vurguladı.

Tarihi Şatana Konağı, Kız Meslek Lisesi’nin tarihi kapısı ve cumbalı evin de içerisinde yer aldığı kompleksle İzmirlilerin ilgisine sunulduğunu hatırlatan Vali Taşkesen, başarılı bir çalışma ile İzmir’de şekillenen tadımlık Mardin’in gerek yerli gerekse de yabancı ziyaretçilerden en fazla ilgi çeken şehirlerin başında gelmesinin kendilerini de sevindirdiğini söyledi.

Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Mardin standını görmeye gelen misafirler ile basın mensuplarına Mardin’in görülmesi gereken bir şehir olduğunu, Mardin’i halen görmemiş olan insanların yaşamında da mutlaka bir eksiklik olduğunu aktardı.

“MARDİN’İN RUHUNU BİZLERLE TENEFFÜS ETSİNLER”

İnanç turizmine yönelimin olduğu bir dönemde Mardin’in kültürel zenginliğin kendisinden sıkça söz ettirdiğine işaret eden Vali Taşkesen, “Mardin Anadolu’nun derin tarihinde birlik, beraberliği ve farklı kültürleri bir arada yaşamanın hazzını yaşıyor ve yaşatıyor. Mardin’deki bu zenginliği, yaşamın bu gerçeğini bugüne kadar görmemiş olanları ilk fırsatta Mardin’i görmeye davet ediyoruz. Dünya Kültür Mirası listesi (UNESCO) adayı olan Mardin’deki kültür, kaynaşma ve dayanışma her zaman Mardin kodlarında mevcut olup aynı zamanda bütün Dünya için de örnek model bir şehir hüviyeti de sunmaktadır. Mardin’imiz, geçmişten günümüze; Süryanilerin, Arapların, Ermenilerin, Yahudilerin, bir arada yaşadığı farklı dillerin, kültürlerin beraber yaşadığı örnek bir kent özelliğini günümüze kadar taşımış, bundan sonra da aynı birliktelik ruhunu geleceğe kararlılıkla taşımaya devam edecektir. Bu özelliğimizi İzmir’deki fuar etkinliği vesilesiyle yurt içinden ve dışından tadımlık da olsa Mardin’i merak eden dostlarımıza dilimizin döndüğünce anlatmaya çalıştık, Mardin’i görmeyenleri de en kısa zamanda şehrimizi görmeye, Mardin’deki birliktelik ruhunu ve havasını bizlerle teneffüs etmek üzere şehrimize davet ettik” dedi.

KONSOLOSLARA MARDİN ANLATILDI

Mardin Vali Yardımcısı Ali Gündoğan ise Mardin’in özellik ve güzelliğini anlatmakla bitirilemeyecek kadar fazla olduğuna vurgu yaptı.

Mardin’in sahip olduğu potansiyeli turizm alanında yeni gelişimlere önayak olması açısında bir kültür elçisi edasıyla yurtiçi ve yurtdışından gelen katılımcı ve ziyaretçilere anlattıklarını belirten Gündoğan, bu anlamda MARTOD Başkanlıyla birlikte İzmir’deki konsoloslara ve konsolosluk temsilcilerine verilen kokteylin önemli bir geri dönüşümünün olacağına inandığını söyledi.

İzmir’de düzenlenen fuar ve tanıtım etkinliklerinin verimli geçtiğini belirten MARTOD Başkanı Özgür Azad Gürgör ise Fuar alanına ziyarette gelen misafirlerin en fazla ilgisini çeken şehir stantlarının başını Mardin’in çektiğini ifade etti. Güngör, “Çok özel ve güzel bir stant alanı oluşturuldu. Bizler de turizm yatırımcıları ve otelcileri olarak etkinlikte bulunmanın onurunu yaşadık. Öyle sanıyorum ki, en fazla ziyaretçi çeken şehir yine Mardin oldu. Bu konuda emek harcayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

REYHANİ OYNAYIP, HALAY ÇEKTİLER

Resmi verilere göre, 350 bine aşkın Mardinlinin yaşadığı İzmir’de fuarın son iki günü ise İzmirli Mardinlilerle dayanışma ve halk günü olarak tertip edildi. Sandı ziyarete gelen Mardinliler, kendilerine ikram edilen ikramlar eşliğinde Mardin Musiki Derneği Başkanı da olan Hasan Çuha’nın icra ettiği yerel müzikler eşliğinde yöresel oyun havası olan reyhani oynayıp, halaylar çektiler. İzmir’de faaliyet göstere Mardin Dernekleri Federasyonu ile Mardinliler Dayanışma Vakfı yetkilileri de fuar alanında hazır bulunarak İzmir’de yürütülen faaliyetlerle ilgili misafirlere bilgi verdiler.