Mardin Artuklu Üniversitesi’ne (MAÜ) Vekil Rektör olarak atanan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça göreve başladı.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’ı görevden alıp, üniversite rektörlüğüne vekaleten atadığı aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, görevine başladı. 1950 Mardin doğumlu olan Ağırakça, ilk orta ve lise eğitimini Mardin’de tamamladı. Ağırakça daha sonra İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (Bugünkü MÜ İlahiyat Fakültesi/1973) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümünden 1975 yılında mezun oldu. Ağırakça, daha sonra İÜ İktisat Fakültesi’ne kaydoldu. Fakat Edebiyat Fakültesi’ne asistan olunca üçüncü fakültesini bitiremeden 2. sınıftan ayrıldı. Bir müddet Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalıştıktan sonra MEB İstanbul Bakırköy Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1977 yılında İslam Tarihi Asistanlığı görevinde bulundu.

1987’de Yard. Doç., Ekim 1988’de doçent, Haziran 1996’da profesör unvanını alan Ağırakça, Mayıs 1999’da uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümünden emekli oldu. Bunu ardından Hollanda/Rotterdam İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, aynı şehirde Avrupa İslam Üniversitesi Kurucu Başkanlığı ve rektör vekilliği, Avrupa İslam Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra Özel Sultançiftliği Koleji Müdürlüğü görevini yaptı. Avrupa İslam Üniversitesi’nin Uzaktan Öğretim Birim Başkanlığı yaparak Türkiye ve Bahreyn’den bin 200 öğrencinin uzaktan lisans düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayan organizeler yaptı. 2013 Şubat Ayında Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Dekanlığı’na atandı.

Arapça çok iyi Farsça ve İngilizce orta düzeyde bilen Ağırakça, yayınlanmış 13 telif ve 11 ciltlik tercüme eseri bulunuyor. Akademik dergilerde yayınlanmış onlarca makalesi ile katıldığı milli ve uluslararası sempozyumlara sunduğu 24 tebliği bulunan Ağırakça, ayrıca 30 yıldan beri çeşitli resmi ve sivil kuruluşlarda onlarca konferans verdi, seminerler yaptı. Türkiye’de ve yurt dışında birçok panele katılan Ağırakça, birkaç ansiklopedide yayımlanmış çok sayıda maddesi olup ayrıca 6 ciltlik Şamil İslam Ansiklopedisi’nin genel yönetim ve ilmi redaksiyonunu yaparak yayına hazırladı.

Birçok edebi, ilmi, siyasi ve sosyal dergide yönetici ve yazar olarak çalıştı.