Mardin Vali Mustafa Taşkesen, Mardin Turistik Otelciler Derneği (MARTOD) üyeleri ile Midyat’ta bir araya geldi.

Midyat’ta bir otelde gerçekleşen zirvede Mardin’de turizmin önündeki engeller ve sorunlar ile çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantıya Mardin Valisi Mustafa Taşkesen’in yanı sıra Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, MARTOD Başkanı Özgür Azad Güngör, Mardin Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi Lideri Michael A. Jay, Midyat İlçe Emniyet Müdürü Yakup Eker ve ilde faaliyet gösteren turizm sektör temsilcileri katıldı. Mardin Valisi Mustafa Taşkesen zirvenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç ilçede olan geçici olayların turizme etkilerini tartıştıklarını ve Mardin gibi köklü kültürü olan birçok kültürü, dini, dili bağrında yaşatan hoşgörü şehri Mardin’de bu hadiselerin çok lokal arizi ve geçici bir durum olduğunu söyledi. Taşkesen, "Mardinli hemşehirlerimiz, Mardin dışındaki vatandaşlarımız gerekse yurt dışındaki gelecek olanların herhangi bir tedirginlik herhangi bir endişe taşımadan ilimize gelmelerinde mahsuru yok. Onu bir kere daha arkadaşlarla görüştük. Bu anlamda herhangi bir tedirginlik varsa bunu nasıl bertaraf edebiliriz onların yollarının tartıştık. Gördüğünüz gibi hiçbir turistin endişelenmesine gerek yok. Bu olaylarda hiçbir turistin burnu kanamadı. O anlamda Mardin’deki bu sükunetin ve huzur ortamının sizler tarafından da gösterilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Zaman zaman bu tür olayların daha önce de yaşandığını belirten Vali Taşkesen, bu sorunu yapacakları çalışmalarla kısa sürede unutturacaklarını kaydetti. Vali Taşkesen, “Biz gene ihtiyaten turizmci ve otelci geçmiş tecrübelerini masaya yatırarak daha çabuk bu sorunu aşmanın yollarını aradık. Bunlardan, birincisi halihazırda elimizde olan turistlerin sizlerin kanalıyla haber yapılması. Burada olayların olmadığı yönünde açıklama yapmalarını istedik. Bunun yanında tanıtım günleri ve fuarlar yolu ile tekrar Mardin üstündeki bu toz bulutlarının kaldırılmayı düşündük. Tekliflerden biri de, burada bir edebiyat festivali düzenlemek ve fuarla da yine fırsata çevirme alanlarını arayacağız. Mardin içinde bulundurduğu değerler itibari ile altından ve gümüşten değerli bir şehirdir. Başbakanlığa sunduğumuz kale projemiz var. Bu proje ile Mardin kalesinin turizme kazandırılması var. Yine Midyat’ta GAP İdaresinin desteklediği büyük bir proje var. Midyat’taki tarihi, kültürel, el sanatlarının ortaya çıkmasına yarayacak bir çalışma var. Bunun yanından Avrupa Birliği’ne yetiştireceğimiz Mardin ve Midyat’tı da dahil edeceğimiz çarşılarımız var. Bunların birinci cadde gibi tekrar ele alınıp her mesleğe ait bir çarşı olacak şekilde hazırlıkları sürüyor. Bunların yine eski ihtişamlı günlerine dönmesinin projesi var. Olumsuz toz bulutuna rağmen 2014 yılının turizm hedeflerini tutturduk” şeklinde konuştu.

Mardin Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi Lideri Michael A. Jay ise, önümüzdeki 2015 yılı Nisan ayında “Mardin de Turizm” buluşması konulu konferans yapılacağını söyledi. Michael A. Jay, “Burada yerli ve yabancı turizm konusunda yazan gazetecileri, seyahat gezi yazarlarını, tur operatörlerini, seyahat acentelerini ve toptancılarını Mardin’e getireceğiz. Mardin ürünlerini, birlikte alıp değerlendireceğiz. Üç günlük yerli ve yabancı sektörün ilgililerin geleceği program içerisinde bir turizm festivali organize edeceğiz. Bu festival içerisinde cadde gösterileri olacak, karnavallar olacak, yarışmalar olacak, böylece Mardin’de kimlere ne sunulabilir bunları göstermiş olacağız. Bu etkinlikle yakın zaman önce olumsuz etkilerin silinmesine katkı sağlayacaktır” dedi.