Mersin’in Tarsus ilçesinde "Ağaç Oymacılığı Sanatı" Ustası Kündekar Nezihi Ünal Demirtaş unutulmaya yüz tutmuş mesleğini gelecek nesillere aktarmak amacıyla teşhir salonu açtı.

Çocukluk yıllarının geçtiği İstanbul Dolapdere semtinde "Ağaç Oyma Ustası" ve o dönem aynı zamanda komşusu olan Ermeni asıllı David Sürfülyan’dan küçük yaştayken öğrendiği mesleğini kendini geliştirerek, 37 yıllık çalışmasıyla bugünlere taşıyan Nezihi Usta (50), büyük emekler içinde yaptığı eserlerini teşhir salonu açtı.

Ağaç Oyma Sanatı Ustası Nezihi Usta, “Benim mesleğim Kündekar ahşap sanatında kullanılan tekniklerden biridir. Ufak parçalar tek tek hazırlanır ve daha sonra bir kompozisyon oluşturacak şekilde çıtalar yardımı ile birleştirilir. Kapı kanatlarında ve minberin yan aynalıklarında kullanılan kendine özgü bir teknik ve en zor işçilik gerektirir. Ortaya çıkan eserlerim vatandaşlar tarafından görülebilmesini ve satışını yapmak amacıyla bu girişimin altına imza attım. Eserlerimi oluştururken, ceviz, kayın, ıhlamur, kestane, gürgen ve meşe ağaçlarını kullanıyorum. Bu ağaçların metresi çok pahalı bu mesleği sürdürebilmek ve işlenmemiş ağaç alabilmek için bir yandan da para kazanmak gerekiyor. Yeni eserler ortaya çıkarabilmek için yaptığım bazı eserlerin satışını yapmak gerekiyordu bu yüzden bu teşhir salonunu oluşturdum. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can bana sürekli destek oluyor, kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Tarsus’ta tek kündekar olan Nezihi Ünal Demirtaş’ın teşhir salonu açılışına Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ile birlikte katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise “Artık günümüzde gerçek sanatkar bulmak oldukça zor. Biz her alanda sanatla uğraşan vatandaşlarımıza elimizden geldiğinde destek olup onların işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş ata yadigarı meslekleri ve sanatkarları her kesin koruyup desteklemesi gerekir. Bu destek kültürümüze sahip çıkmanın bir yöntemidir. Ben büyük sabır ve ince işçilik ile birlikte sabır gerektiren bu sanatı icra eden Ahşap oyma sanatını sürdüren Nezihi ustamızı tebrik ediyor, açtığı bu iş yerinin kendisine bol kazançlar getirmesini ve bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan açılışın ardından davetliler Tarsuslu Kündekar Nezihi Ünal Demirtaş’ın teşhir salonunu gezdiler.

Teşhir salonun açılışına katılanlara teşekkür eden "Ağaç Oymacılığı" Sanatı Ustası Nezihi Ünal Demirtaş siparişlerini internet üzerinde aldığını ve ’ahsapoymaurunleri.com’ adlı adres üzerinde ulaşabileceklerini de sözlerine ekledi.