Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteklemek Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü işbirliğinde, Mersinli üreticileri, yüzde 65’e varan karşılıksız hibe desteği sağlayan IPARD programını tanıttı.

Akdeniz Belediyesi konferans salonunda, Mersinli üreticilere yönelik düzenlenen toplantıda, yaş meyve ve sebze, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, arıcılık, fide, fidan yetiştiriciliği gibi sektörlerin hibeler ile desteklenmesine yönelik olarak hazırlanan IPARD programı anlatıldı. Üreticilere, TKDK İl Koordinatörlüğü kontrol uzmanları tarafından, yüzde 50’den başlayarak yüzde 65’e varan karşılıksız hibeler ile Avrupa Birliği ve kamu destekli kırsal kalkınmayı teşvik edici yatırımlar hakkında bilgiler verildi. Bu hibeler için gerekli koşul ve yöntemleri anlatan, tarım ve hayvancığın bilinçli ve modern tekniklerle yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ezbere ve atadan kalan eski yöntemlerle yapılan üretimin fayda yerine zarar getireceğine dikkat çekti. Toplantıda ayrıca çiftçilere, sebze ve meyvelerdeki hastalıklar ve çözüm önerileri hakkında bilgiler de verilerek, tarım ve hayvancılıkta her türlü desteğin, uzman kişilerden ve il ile ilçelerde ücretsiz hizmet veren tarım müdürlüklerinden temin edilebileceği belirtildi.

Akdeniz Bölgesindeki iş çevreleri ve üretici birliklerinin bu hibelerden yararlanması için proje hazırlamaları noktasında yapılan bilgilendirmenin ardından toplantı sona erdi. TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü kontrol uzmanları, toplantının ardından Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu’yu makamında ziyaret etti.

IPARD programı hakkında açıklama yapan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, Mersin’in, yerel tarımsal ürün varlığı açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğunun altını çizdiler. Eş Başkanlar, "Denizi, güneşi, iklimsel zenginliği ve doğası, arkeolojik varlıkları, tarihi ve turistik yerleri ile turizm sektöründe de kentimiz şanslı illerden birisidir. Kırsal ekonomik faaliyetlerin yaygınlaşarak çeşitlendirilmesi ve gelişmiş ülkeler standartlarına yükseltmeyi amaçlayan projeye, üreticilerimizin büyük bir ilgi göstereceğine inanıyoruz. Bu hibelerin geri dönüşümsüz olarak verilecek destekler olması, projeyi daha da anlamlı kılmaktadır. Programın dikkate değer amaçlarından birisi, kırsal ekonomik faaliyetlerin yani yerel ürünlerin çeşitlendirilmesi ve bu noktada da mikro işletmelerin geliştirilmesidir. Yerli üreticilerimizin bu fırsatı kaçırmamalarını diliyor, programın tüm bileşenlerine ve emek veren herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandılar.