Mersin-Berlin Dostluk Derneği’nin MERLİN Projesi kapsamında Mersin’e gelen Alman heyet, merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk’ü ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.

Akdeniz Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin-Berlin Dostluk Derneği Başkanı Adil Alaybeyoğlu, dernek üyeleri ve MERLİN Projesi çerçevesinde Mersin’de ağırladıkları Alman heyet ile birlikte Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk’ü ziyaret etti. Yerel yönetimlerde vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin demokratik sürece katılım ve katkılarını incelemek üzere başlatılan MERLİN Projesi hakkında Eş Başkanlara bilgi veren Dernek Başkanı Alaybeyoğlu, “Dernek olarak bir süre önce karar mekanizmalarında sivil toplum örgütlerinin rolü üzerine bir çalışma başlattık. Bundan 3 yıl önce Mezitli Belediyesi ile Almanya’nın Tempelholf Schoneberg Belediyesi kardeş kent protokolü imzaladılar. Aynı zamanda yine Berlin’de bir okul ile İçel Anadolu Lisesi karşılıklı buluşmalar sağladı. Projemizin temel konusu, demokratik Avrupa’nın gelişimi için önemli olan yurttaşlar ve sivil örgütlerin her iki toplumda da yerel siyasete nasıl katılabildiğidir. Proje kapsamında yerel politika ve Türkiye-Almanya işbirliğini derinleştirmeyle ilgilenen 50 yaş üstü 12 katılımcı, her iki derneğin günlük çalışmalarına katılarak bir fikir edinme şansı bulmuş oldu. Bu kapsamda sizleri ziyaret etmek ve belediyemizi kısaca tanıtmak için geldik” dedi.

Kadını, gençliği ve halkı esas alan, halkı gören bir yerden çalışma yürüttüklerini dile getiren Eş Başkanı Mutlu ise Alman konukların Eş Başkanlık sistemi hakkındaki sorularını yanıtladı. Eş Başkanlık sistemi için hem kamusal alanda hem siyasette hem de yaşamın her alanında kadının sesinin daha fazla duyulması için mücadele ettiklerini belirten Mutlu, “Bağlı bulunduğumuz siyasi partide bir süredir uygulanan Eş Başkanlık sistemini yerel yönetimlerde ilk defa uyguluyoruz. Bizim partide zaten uzun yıllardır erkek egemen anlayışa karşı sürdürdüğümüz mücadele sonucunda, partimizde görev yapan erkek arkadaşlarda kadınları kabullenme durumu oluştu” dedi.

Belediyenin sorunlarına da değinen Eş Başkan Mutlu, “Örneğin Akdeniz Belediyesi, Türkiye’deki 51 ilden daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Bahsettiğim hedeflerimiz doğrultusunda bir çalışmayı ekonomik sıkıntılarımıza rağmen sürdürüyoruz. Çünkü ilçe belediyelerinin gelirleri çok kısıtlı durumdadır. İlçemiz sınırlarında gerçekleşen ticari katma değerden, belediyemize küçük de olsa bir pay aktarılması gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.

Hayata geçirmeyi planladıkları projelerinden de söz eden Mutlu, ilçede bir kültür merkezi ile mahalle halk evleri açmayı ve kadınların ürettiklerini direkt olarak halka sunabilecekleri yerler oluşturmayı istediklerini sözlerine ekledi.

Eş Başkanı Türk de kadınların yaşamın her alanında verdiği mücadele ile kazanımlar elde ettiğini ifade etti. Siyasi alandaki kadın mücadelesinin takdire değer olduğunu vurgulayan Türk, “Kadının mücadelesi ile partimiz bugünlere geldi. Ataerkil bir toplum olmamız ve tarih boyunca böyle bir gelenekten gelmiş olmamızdan ötürü erkeklerin bu durumu kabullenmesi kolay olmadı. Özellikle Kürt kadınlarının üzerinde bu baskılar daha yoğun bir biçimde kendini gösteriyordu. Dışarı çıkması bile neredeyse yasak olan kadının siyasi alanda, iş yaşamında bu denli özgürleşmesi, tarihe bir not olarak düşmüştür” ifadelerini kullandı.

Ziyaretin sonunda Alman konuklar Eş Başkanlara kentlerini temsil eden küçük hediyeler takdim ettiler.