Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’de kentsel anlamda geri kalmış bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında revize edilmesini onayladıklarını belirterek, “Ancak devlet eliyle yapılacak olan bu yenileme çalışmalarında, bölge halkının rızasını almak ve mümkünse yerinde kentsel dönüşüm programlarının uygulanmasını öneriyoruz” dedi.

Başkan Kocamaz, yaptığı yazılı açıklamada, Mersin’in, nüfus olarak en hızlı büyüyen ve buna bağlı olarak da yerleşim alanı anlamında çabuk genişleyen illerin başında geldiğini kaydetti. Özellikle 90’lı yılların başında yaşanan aşırı göçün, bir gecede ortaya çıkan derme çatma yapıları, yani çarpık kentleşmeyi beraberinde getirdiğini kaydeden Kocamaz, “Türkiye’nin birçok kentinde yaşanan bu olumsuzluğu, Mersin en üst seviyede yaşamıştır ve halen de günümüzde bu olumsuzluğun etkileri devam etmektedir. Öyle ki, varoş olarak tabir edilen mahallelerin çoğunda halen hayvanları ile bir arada yaşayan ve kanalizasyon sistemine bağlanmamış evler mevcut” ifadelerini kullandı.

Mersin’in bir kesiminde bu olumsuzluklar yaşanırken, diğer bir tarafında ise son derece modern ve çağdaş binaların üretildiğini ifade eden Kocamaz, Özellikle Yenişehir ve Mezitli’de son 10 yıl içerisinde inşa edilen çağdaş binaların, Mersin’in kentsel anlamda aydınlık yüzünü temsil ettiğini vurguladı. Mersinlilerin çoğunun da alt yapısı tamamlanmış ve yolları açılmış bu bölgelerdeki evleri tercih ettiklerine işaret eden Kocamaz, şöyle devam etti: “Ayrıca Mersin’de, gelen talep doğrultusunda inşaat sektörü, hızından hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam etmektedir. İnşaat sektöründeki bu ilerlemenin devamı, gerek modern kentleşme anlamında, gerekse de bu sektördeki istihdamın ve ticaretin devam etmesi bağlamında da büyük bir önem arz etmektedir. Yerel yönetim olarak, geri kalmış bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında revize edilmesini onaylıyoruz ve destekliyoruz. Ancak devlet eliyle yapılacak olan bu yenileme çalışmalarında, bölge halkının rızasını almak ve mümkünse yerinde kentsel dönüşüm programlarının uygulanmasını öneriyoruz. Bu koşullar sağlandığı takdirde, Mersin’de gecekondu olarak tabir edilen ve maalesef modern kentleşmenin çok gerisinde kalan yerler kurtarılmış olacaktır.”