Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bazı belediyelerin yüklü borçları nedeniyle MESKİ Genel Müdürlüğü’nün bütçesinde, 2015 yılı için 50 milyon lira açık olduğunu söyledi. Hesaplamalara göre, bazı ilçelerde suyun 8,5 liraya satılması gerektiğini de belirten Kocamaz, “Ancak suyu 8,5 liraya satmamız mümkün değil. Vatandaşı rahatsız etmeyecek rakamlar belirledik” dedi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Kasım Ayı Olağan Genel Kurulu 1. Oturumu, Başkan Kocamaz yönetiminde meclis üyelerinin katılımıyla Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Genel kurulun açılışında konuşan Kocamaz, köy ve beldelerin de Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmesiyle MESKİ’nin görev alanının genişlediğini ve iş çapının da çok arttığını dile getirdi. Her yerde eksiklik olduğunun altını çizen Kocamaz, bazı belediyelerin su ve kanalizasyon işletmeleriyle ilgili yüklü miktarda borcuyla karşılaştıklarını söyledi. Kocamaz, “Yapılacak yatırımlar ve toplanacak su bedelleri ile ilgili bir karşılaştırma yaptığımızda, maalesef geçmişte bazı belediyelerin gerek beldeden gerekse kendilerinden kaynaklanan ödenmemiş su kanalizasyon işletmesi ile ilgili elektrik borcu ya da diğer borçlarla birlikte çok fazla yekun tutan bir borç karşımıza çıkıyor. Bunlara yatırımları da eklediğimizde Tarsus hariç bütün ilçeler ekside görünüyor. Bu bütçede 2015 yılı için yaklaşık 50 milyon lira bir açık söz konusu. Ama bir şekilde toparlayacağız, başka çaremiz de yok” diye konuştu.

Bu çerçevede, başta kaçakları önleme yönünde gayretlerini artırdıklarını ifade eden Kocamaz, “Kaynakları daha rantabl kullanmak için bazı tedbirler aldık, olması gereken personel sayısında da mümkün olduğu kadar asgari bir rakamla Mersin genelindeki hizmetleri vermeye çalışacağız. İnşallah hedeflerimize hep birlikte ulaşırız. İnşallah 28 Kasım’da 2015-2017 dönemi MESKİ bütçesi de sizlerin oylarına sunulacak” şeklinde konuştu.

Genel kurulda daha sonra MESKİ’nin 2015 Mali Yılı Performans Programı, 2015-2017 Dönemi Bütçe Tasarısı, 2015 Mali Yılı Ücret Tarifesi Teklifi, meclis üyelerinin oylarıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

“SU FİYATLARINDA VATANDAŞI RAHATSIZ ETMEYECEK ŞEKİLDE BELİRLEDİK”

Ücret tarifesiyle ilgili konuşan Kocamaz, bütçe belirlenirken borçlar ve yatırımlarla ilgili bedellerin üst üste konduğunu ve su fiyatlarının da buna göre belirlendiğini bildirdi. Bu hesaba göre, bazı ilçelerde suyun 8,5 liradan satılması gerektiğine dikkat çeken Kocamaz, “Biz su fiyatlarını mümkün olduğu kadar ilçe ve köy bazında değerlendirdik ve vatandaşı rahatsız etmeyecek rakamlar ortaya çıktı. Çıkan 50 milyon açığın nedeni de belirlenen fiyatın altında olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Genel kurul gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, MESKİ’nin yağmur suyu çalışmaları ve tespitleri içeren bir sunum yaptı. Aybak, yağmur sularını denize taşımak üzere yapılan baksların temizliği sırasında karşılaştıkları olumsuzlukları fotoğraflar ve planlar üzerinden ayrıntılı şekilde anlatmaya başladı. Bu sırada, merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Bunları zaten biliyoruz. Bize önümüzdeki dönemde yapacaklarınızı anlatın” diyerek, uzun sunuma itiraz etti.

Bunun üzerine Kocamaz, bunların ne zaman yapıldığını bilmediklerini ve amaçlarının kimseyi suçlamak olmadığını söyledi. Bütün bunların bugüne kadar tespit edilmiş olması gerektiğinin altını çizen Kocamaz, böyle bir çalışma sunulmasını kendisinin istediğini belirtti.

Yeniden söz alan ve “Hala kent merkezinde foseptikle yaşamaktan utanıyoruz” diyen Başkan Tarhan ise özellikle Kuyuluk bölgesinin bu sorunla boğuştuğunu dile getirerek, bu soruna çözüm üretilmesini istedi.

Başkan Kocamaz da “Bizim gayemiz kimseyi suçlamak değil. Haklısınız kent ortasında vidanjör olmamalı. Kuyuluk bölgesiyle ilgili şikayetler bize de geldi. Biz henüz 8-9 aylık bir yönetimiz. Alan geniş, yıl ortasında olacak şeyler değil, yeni bütçeyle yapılacak projeler” dedi.

MESKİ Genel Müdürü Aybak ise Mersin’in Yağmur Suyu Master Planı’nı yaptırdıkları bilgisini vererek, 2016 yılında Kuyuluk, Davultepe ve Tece’deki kanalizasyon sorununu çözmüş olacaklarını sözlerine ekledi.