Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Almanya’nın Düsseldorf ve Japonya’nın Chiba kentlerinde incelemelerini yaptıkları ‘monoray sistemi’nin Türkiye’de henüz bulunmadığını, ancak tercih edilen bir sistem olduğunu belirterek, projenin Mersin’de olabilirliğini değerlendirdiklerini bildirdi.

Başkan Kocamaz, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının ikinci birleşim toplantısında, 9-14 Kasım 2014 tarihleri arasında Almanya’nın Düsseldorf ve Japonya’nın Chiba kentlerinde inceledikleri, Mersin’de yapılması planlanan monoray sistemi ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Monoray inceleme ziyaretinin bilgi edinilmesi açısından önemli olduğunu belirten Kocamaz, “Bu konuda hiçbir bilgi birikimimiz olmadığından, dünyada ilk kez 1898 yılında devreye giren Almanya’daki ve son sistem olan Japonya’daki Monoray sistemini yerinde inceledik. Mersin’de bizim düşündüğümüz mesafeye uygun olduğu için buradaki örnekleri inceledik. Şehrin yolları trafiği çekmiyor. Yolları genişletme şansımız da yok” dedi.

Projenin program ve Bakanlık sürecinin olduğunu kaydeden Başkan Kocamaz, “Ulaştırma Bakanlığı’nın bizde ‘projeleri hazırlayın, güzergâhı belirleyin’ şeklinde bir yazısı var. Şu an projenin olabilirliğine bakıyoruz. Projenin ya belediyemiz tarafından yapılması, ya yap-işlet-devret şeklinde ya da şehirdeki toplu taşımacıların gelir kaynakları kurumasın diye onlar tarafından yapılması gibi düşünce var. Bu işi geciktirmemek ve teknolojiden faydalanmak gerekiyor. Japonya’daki teknoloji çok ileri ve Türkiye’de bize teklif edilen teknolojiye benziyor. Türkiye’de monoray yok ancak İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir trafik yoğunluğunu azaltmak için monoray projesini hayata geçirmeyi düşünüyor. Yolları genişletmek mümkün olmadığı için monoray, Türkiye’de tercih edilen bir sistem” diye konuştu.

Eski Ulaşım Master Planı’nda da belediyenin talebinin tramvay olduğunu, ancak Boğaziçi Firması’nın tramvay döneminin geçtiğini ve hafif raylı sistemin yapılması gerektiğini söylediği aktaran Kocamaz, “Nüfusu 400 bini geçen her yere Ulaştırma Bakanlığı bu projenin yapım iznini veriyor. Mersin’de de Ulaşım Master Planı’nı inceledik. Ayakları yere basmadan yapılmış, çünkü sayımlar yapılmamış, göreve gelince biz yaptık. Gecikmeden çözüme kavuşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu.