Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi ve Çukurova Havaalanı projelerinde sundukları talep ve önerilerinin dikkate alınmadığını belirterek, “Biz sözümüzü dinletemedik. Birileri inatla bizim taleplerimizi sanki bir art niyet varmış gibi değerlendirdiler ve bugünkü çözümsüzlük noktasına getirdiler” dedi.

Mersin ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (METAB) Meclis Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve METAB Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Birlik encümen üyelerinin katılımıyla Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, METAB’ın 2015 yılı yatırım ve çalışma programı görüşüldü. Karboğazı imar planı çalışmaları ile Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulması ve telesiyej etüd çalışmalarının ele alındığı toplantıda ayrıca, Narlıkuyu, Boğsak, Melleç, Ortaburun, Kargıcık ve Ovacık çevre düzeni ve imar planları yapımı ile ayrılan ödenekler masaya yatırıldı. Program kapsamında, Tekno Mersin Projesi, ören yerlerinin bakım ve onarım çalışmaları, kazı ve yüzey araştırmalarına katkı sağlanması, turizm merkezlerinin karadan ve havadan fotoğrafının çekilmesi, tanıtım materyallerin hazırlanması, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılım, Mesin’e has tanıtım obje ve hediyelik eşya yaptırılması, Minia Mersin Projesi ve kültür ve turizm değerlerinin bilgi levhalarının daha modern ve turistlerin daha iyi bilgi sahibi olabileceği şekilde yenilenmesi için ayrılan ödenekler de kamuoyuyla paylaşıldı.

METAB’IN 2015 BÜTÇESİ 3 MİLYON TL

METAB’ın 2015 yılında yapacağı çalışmalar için ayrılan ödeneğin 3 milyon 15 bin TL olduğu bilgisi verilen toplantıda konuşan Başkan Kocamaz, METAB olarak kurulduğu günden bu yana çalışmaları kıt imkanlarla sürdürdüklerini belirterek, “Biz bu işin sadece katalizörü olmak için METAB’ı kurduk. Ancak, hükümet tarafından da mutlaka desteklenmesi gerekir” diye konuştu.

“İNATLA TALEPLERİMİZİ ART NİYET VARMIŞ GİBİ DEĞERLENDİRDİLER”

Konuşmasında Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi ile Çukurova Bölgesel Havaalanı projelerinde gelinen son durumu da değerlendiren Kocamaz, Tarsus Kazanlı sahil bandında yapılan tahsislerin, yatırımcılar tarafından 10 yıldır hiçbir yatırım yapılmadığı için Bakanlık tarafından iptal edildiğini anımsattı. Yeni talepçilere en kısa sürede tahsislerin yapılmasını dileyen Kocamaz, o dönemde dile getirdikleri öneri ve taleplerinin dikkate alınmamasını da eleştirdi. Kocamaz, “Devletin o bölgeye götürmesi gereken hizmetlerin bir an önce götürülmesi gerekiyor. Yatırımcıların kullanacağı bahanelerin ellerinden alınması gerekiyor. Yol, elektrik, telefon, doğalgaz gibi hizmetler oraya ulaştığında, yatırımcıların öne sürecekleri herhangi bir bahane kalmamış olur. Yolla ilgili bizim o dönemde ısrarlı güzergahın yanlış olduğunu söylememize rağmen, inatla turizm bölgesinin en batısına bu yolun bağlantısı çekildi. Böylece 11 kilometrelik sahilde işi olan olmayan herkes o yolu kat etmek mecburiyetinde. Halbuki tam 11 kilometrenin ortasından sağa 5 kilometre, sola 5 kilometre yol bağlantısı yapılsaydı daha kısa yoldan ulaşım sağlanması imkanı vardı. Biz sözümüzü dinletemedik. Birileri aynen Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi’nde olduğu gibi inatla bizim taleplerimizi sanki bir art niyet varmış gibi değerlendirdiler ve bugünkü çözümsüzlük noktasına getirdiler” ifadelerini kullandı.

Çukurova Bölgesel Havaalanı’nda da yatırımların durduğunu söyleyen Kocamaz, şöyle devam etti: “Orada da 9 yıl 10 ay 20 gün gibi bir sürede bu havaalanının kendisini finanse edemeyeceğini, en az 29 ya da 49 yıl olması gerektiğini ifade ettiler. Maalesef o tarım alanları da heba edildi. Üstelik iş gecikiyor. Bugünlerde onu da iptali söz konusu, büyük ihtimalle yeni bir ihale olacak. Biz Mersinliler olarak bu bölgenin bir an önce hayata geçmesini, istihdama katkı sağlamasını, Mersin’in artık sadece tarımla değil turizmden aldığı payla da Türkiye’nin önemli bir merkezi olmasını bekliyoruz.”

Konuşmasında, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kazılara bu yıl 1 milyon TL’den fazla destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini kaydeden Kocamaz, “Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yapılacak olan tanıtım faaliyetlerinde bütün ilçe belediyelerimizin yer almalarını rica ediyorum” şeklinde konuştu.