Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sarıkamış Harekatı’nın 100. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Mesajında, Sarıkamış Harekatı hakkında kısa bir bilgi veren Başkan Kocamaz, Sarıkamış Harekatı’nın, 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı ve maalesef on binlerce askerin ölümüyle sonuçlanan bir harekat olduğunu ifade etti. Kocamaz, "1. Dünya Savaşı’nın başlarında Osmanlı donanmasına bağlı Yavuz ve Midilli zırhlıları Rusya’nın Karadeniz limanlarını bombardıman edince Rusya Osmanlı Devletine Savaş ilan etti. Doğu Cephesi Komutanı Enver Paşa, Kars, Batum, Ardahan ve Rusya’daki Türkleri kurtarmak amacıyla Sarıkamış’a yapılacak büyük bir saldırının hazırlıklarına başladı. 22 Aralık’ta harekete geçen 9. ve 10. kolordular Oltu ve Bardız yönünde ilerleyerek Ruslara büyük kayıplar verdirdiler. Bunun ardından Enver Paşa, 9. Kolordu’nun kendisine yetişmesini beklemeden, bu Kolordu’nun 29. tümeniyle birlikte hızla Sarıkamış’a yöneldi. Ama 4 gün sonra Sarıkamış önlerine geldiğinde, gücünün yetersiz kalacağını düşünerek 9. ve 10. Kolorduları beklemeye başladı. Bu bekleyiş savaşın gidişatını değiştirdi. Ruslar Sarıkamış’a büyük bir yığınak yaptırdığı gibi, 9. ve 10. Kolordu askerleri, Sarıkamış ve Allahuekber dağlarını aşarken ağır kış koşullarına uygun donanımları olmadığı için çok büyük kayıplar verdi. 28 Aralık’ta Sarıkamış önlerine geldiklerinde toplam asker sayıları 10 bine inmişti. Bu askerlerin ise savaşa katılacak gücü kalmamıştı ve yenilgi kaçınılmaz olmuştu" dedi.

Sarıkamış’ta vatan uğruna 90 bin askerin donarak şehit olduğunu kaydeden Kocamaz, “Sarıkamış, düşmana karşı direnen Türk milletinin cesaretinin ve vatan sevdasının bir sembolü olmuştur. Sarıkamış, vatan için ölümün her türlüsünü göze almanın en önemli göstergesi olmuştur. Sarıkamış, bu toprakların bağımsızlığı için nasıl bedel ödendiğinin en büyük kanıtıdır. 100. yıldönümünde Sarıkamış’ta hayatını kaybeden tüm şehitlerimize ve onların nezdinde vatan savunmasında hayatını kaybeden bütün şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet dilerken, Onların aziz hatıraları karşısında saygıyla eğiliyor, milletimizin de bir daha böyle acılar yaşamamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.