Mersin Üniversitesi (MEÜ) Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi tarafından, ’Değişen Akdeniz Liman Kentleri: Ondokuz ve Yirminci Yüzyıllar’ temasıyla düzenlenen kolokyuma katılan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, ilçe belediyelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, limanlar dahil olmak üzere, ithalat ve ihracattan, yer altı ve yer üstü kaynaklarından sadece Valilik ve Büyükşehirlere değil, ilçe belediyelerine de kaynak aktarılması gerektiğini vurguladı.

Mersin Üniversitesi Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi tarafından 2002 yılından bu yana her 3 yılda bir düzenlenen kolokyumların 5’incisi başladı. İki gün sürecek oturumun ilk günkü toplantısı, Çiftlikköy Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonu’nda düzenlendi. MEÜ Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün müzik dinletisi ile başlayan toplantıya yerli ve yabancı akademisyenlerin yanı sıra, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ve Eş Başkan Yardımcıları Ülfiye Özcan, Sebahat Gençtarih Cebe, Hakim Baykara ile Bedrettin Gündeş, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Gök ve birçok davetli katıldı. Akdeniz liman kentlerinin geçirdiği değişimi ve dönüşümü tartışmayı amaçlayan kolokyumun açılış konuşmasını MEÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Ünlü yaptı. Doç. Dr. Ünlü, “Kolokyumun amacı, modernleşme sürecinde, Akdeniz’in liman kentlerinin, özellikle 19 ve 20’inci yüzyıldaki süreçlerde karşılaştıkları dönüşümü tartışmak, dönüşümün sadece mekânsal değil, içinde sosyal ve ekonomik dönüşümleri de barındıran bir tartışma olacak. Önümüzdeki 2 gün boyunca Lizbon, Barselona, Cenova, Bolos, Hayfa, İskenderiye, İzmir, Selanik ve Mersin gibi önemli liman kentlerindeki değişimleri tartışacağız. Akdeniz’deki liman kentlerinin dönüşümü hakkında tartışacağız, ortaklıkları ve farklılıklarının neler olduğunu konuşacağız. Kolokyumun sonunda bu konuda bir sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Akdeniz Belediyesi olarak destekçileri arasında yer aldıkları kolokyumu önemsediklerinin altını çizerek konuşmasına başlayan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ise bu çalışmaların nitelikli, verimli ve sonuçlarının da kente faydalı olacağını vurguladı. Mutlu, “Bu tür bilimsel buluşmalar ve paylaşılacak deneyim ve aktarımlar, Mersin ve Akdeniz’de hayata geçirmeyi planladığımız projelerde de örnek ve zihin açıcı olacaktır. Bu anlamda, organizasyona imza atan Mersin Üniversitesi Kent Araştırmaları Merkezi başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Liman kentlerinin, yer aldıkları ülkelerin dünyanın en hareketli ticaret merkezleri olduğunu kaydeden Mutlu, “Bu kentte yerel yöneticilik yapan birisi olarak yerel yönetici kimliğimle, reel bir duruma değinmek istiyorum. Mersin Limanı, Akdeniz ilçesi, dolayısıyla Akdeniz Belediyesi sınırları içinde yer almaktadır. Mersin Limanı’nda büyük bir ticaret hacmi, ihracat-ithalat yaşanıyor, ciddi bir gelir elde ediliyor. Fakat ilçe belediyelerine, dolayısıyla ilçe halkı bu gelirden yararlanamıyor. Akdeniz Belediyesi’ne İller Bankası’ndan gelen payın dışında, belediyeye, dolayısıyla ilçemizde yaşayan halka, bu ticaret hacminden küçük de olsa faydalanmasının sağlanması gerekir. Mersin Limanı’nın, elbette halka ve esnafa bir ölçüde faydası var. Ancak Akdeniz Belediyesi coğrafyasında yer alan bu büyük limanın, Akdeniz Belediyesi’ne ekonomik anlamda bir katkısı yok. Ülkemizde, Mersin limanı de dahil olmak üzere, yer altı ve yer üstü kaynakları, ithalat-ihracattan elde edilen gelirin küçük de olsa bir bölümünün belediyelere, belediye sınırları içinde yaşayan halka aktarılması gerekir" ifadelerini kullandı.

Bu anlamda, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan’ın basına da yansıyan “Muğla Büyükşehir Belediyesi, su paralarını otogar ve otopark gelirlerini almasının ardından şimdi de limanları almak için uğraşıyor. İlçe belediyeler battı batacak, personel maaşlarını aylarca ödeyemeyen ilçe belediyeleri var” şeklindeki sözlerini de paylaşan Mutlu, kendisinin de aynı isyanı paylaştığını dile getirdi. Mutlu, Akdeniz Belediyesi yönetimi olarak bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, merkezi hükümet ve parlamentoda grubu bulunan partilerle, bir yasa değişikliği üzerinde çalışma başlatmak istediklerini anlattı. Mutlu, “Türkiye’deki tüm ilçe belediyelerinin bugün Merkezi Hükümetin ve Büyükşehir belediyelerinin vesayetinden bir nebze de olsa kurtulması gerekiyor. Evet, limanlardan elden edilecek gelirler, Merkezi Hükümete, Valiliğe, Büyükşehir belediyelerine gitsin. Biz buna ‘hayır’ demiyoruz. Ama ilçe belediyelerine de bu tür gelirlerin, sadece Mersin, Akdeniz için değil tabi, bizim durumumuzda olan tüm belediyelere bu tür gelirlerin gitmesi, aktarılması gerektiğini ifade ediyoruz. Yasaları yapanlar insanlardır, değiştirecek olanlar da yine insanlardır. Biz bu gelirlerin, o bölgede yaşayan insanlara geri dönmesi gerektiğini savunuyoruz. Çünkü bugün Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi işsizlik, yoksulluk ve göçtür. Bu sorunlara Merkezi Hükümet, merkezden çare olamıyor. Bütün bu ve benzeri sorunlar yerelde yaşanıyor. Dolayısıyla altına imza konulan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın gereklerinin yerine getirilip çekincelerin kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu mücadelemizde, tüm ilçe belediyelerinin yanı sıra kent dinamiklerinin, sivil toplum örgütleri ve her kesimin desteğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yüksel Mutlu’nun da aralarında olduğu isimlere ’Mersin Kent Tarihine Katkı Ödülleri’ verildi.