Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, yumurtalarından çıkarak denize ulaşmaya çalışan yavru deniz kaplumbağalarının aşırı sıcaklardan etkilendiğini belirterek, vatandaşların yavru kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde denize ulaşabilmeleri için daha duyarlı ve dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Başkan Tarhan, yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz sahillerindeki yavru caretta carettaların ve yeşil deniz kaplumbağalarının aşırı sıcaklardan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti. Mezitli kıyılarının canlı çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Tarhan, ilçe sakinlerini de daha duyarlı olmaya çağırdı.

Yetkililerin, erkek yavru kaplumbağaların 32 derece sıcaklıkta cinsiyet değişimine uğradıklarını, bu nedenle neslinin devamının tehlikeye girdiğini ifade ettiklerine işaret eden Tarhan, Mezitli Davultepe 100’üncü Yıl Tabiat Parkı’nda başlatılan çalışmaları yakından takip etiğini kaydetti. Tarhan, yavru kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde denize ulaşabilmeleri için vatandaşların sahillerde daha duyarlı ve dikkatli olması gerektiğini hatırlattı.

2017 yılı üreme sezonunda caretta carettaların daha sağlık bir şekilde denize ulaşmalarını sağlamak için kumsallarda çeşitli çalışmalar başlattıklarını bildiren Tarhan, “Kaplumbağaların nesillerinin tükenmesindeki en önemli rollerden bir tanesi de denizlerimizin ve kumsallarımızın kirli olması. Bu konuyu da göz önünde bulundurarak, sahillerimizde temizlik konusunda ciddi çalışmalar başlattık. Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte sahil temizliği yaparak farkındalık oluşturduk. Dalgıç arkadaşlarla birlikte denizin dibine atılan atıkları topluyoruz. Mezitli sahillerimizdeki yuva çıkışlarını gözlemleyerek, yavruların denize ulaşmasında yardımcı olduk. Mezitli kıyıları canlı çeşitliliği bakımından çok zengin bir yere sahip. Bu nedenle ilçe halkının daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.