Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, yayınladıkları mesajlarla Mersin basınının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladılar.

Başkan kocamaz mesajında, basında sansürün 24 Temmuz 1908 tarihinde kaldırıldığını anımsatarak, 24 Temmuz gününün Türkiye’de gazetecilerin ve basının ne gibi zorluklarla çalıştıklarını anlamak için kutlandığını belirtti. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basının, toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynadığını ifade eden Kocamaz, özgür basının demokrasinin ve cumhuriyetin vazgeçilmez temel unsuru olduğunu vurguladı. Basının, ülke yönetimi ve vatandaş arasında köprü görevi görürken, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahip olduğunu kaydeden Kocamaz, “Yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları, tüm dünyadaki gelişmeler hakkında toplumu bilgilendirmenin yanı sıra demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Demokrasinin yaşamasını, gelişmesini sağlarken, farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün oluşmasında basınımızın önemli görevler üstlendiği bir gerçektir. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’mizin ve Mersin’imizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve ülkemizin çağdaş medeniyetler arasında yer almasında basınımızın sağladığı katkının önemi çok büyüktür. Başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazetesi ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere halkın gözü ve kulağı olan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını en içten dileklerimle kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

Tuna: “Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir”

Merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Tuna da mesajında, kamu yararını gözeterek, halkın doğru haber alma hak ve özgürlüğünü kullanması konusunda önemli bir görev üstlenen basının, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu kaydetti. Basın çalışanlarının bayramını kutlayan Tuna, yazılı, görsel ve işitsel basının yapılan hizmetlerin halka aktarılmasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Görevlerini fedakarlıkla yürüten değerli basın mensuplarımız, her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler. Gazetecilik mesleği, günümüzün en dinamik ve en fedakarlık isteyen mesleklerinden birisidir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Basın, bir milletin ortak sesidir’ sözü de basın mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu ortaya koymaktadır. Basından sansürün kaldırılışı son derece önemlidir. Bilişim çağını yaşadığımız günümüzde basının önemi ve etkisi daha da artmıştır. Bireyler ve toplumlar için böylesine önemli bir görevi üstlenmiş olan basın kuruşları ve gazetecilerimiz bu görevi yerine getirirken her türlü baskı ve şiddetten uzak olmalı, hiçbir etki altında kalmadan görevlerini yerine getirmelidir. İlçemizin gelişmesi ve vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmesi için yaptığımız çalışmaları halkımıza duyuran basın mensuplarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Basın mensuplarımızın gösterdikleri duyarlılığın ve başarılı çalışmaların kentimizin tanımına büyük katkı sağladığına, özgür ve tarafsız olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da görevlerini en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyorum. Basından sansürün kaldırılışının 109’uncu yılında basın kuruluşlarımızın çok zor şartlarda görevlerini yerine getirebilmek için gösterdikleri çabayı takdir ediyor, şehrimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız ve ulusal ajans temsilcileri ile zengin bir kadroya sahip olan değerli basınımızın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Pamuk, “

Merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Pamuk ise basının iletişimin en güçlü araçlarından olduğunu, basının etkisinin toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynayan temel unsurlardan biri olduğunu dile getirdi. Basının toplum üzerindeki etkisinin 15 Temmuz hain darbe planı sırasında da açıkça ortaya çıktığını belirten Pamuk, basının; devletin ve milletin yanında yer alarak bu hain darbe planının önlenmesinde önemli rol oynadığını kaydetti. Pamuk, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kamu adına gerçekleri araştırma görevini yerine getirirken basın mensuplarının; toplumun hassasiyetlerine de dikkat ederek, sağduyuyla görevini yerine getirmesinin ülkemizin ilerlemesine pozitif katkı sunduğunu gözlemlemekteyiz. Son yıllarda internet teknolojisinin gelişmesi ile de büyük ilerleme kaydeden yazılı ve görsel basın, toplum yararı doğrultusunda görev yaparak halkımızı bilgilendirmekte ve demokrasinin gelişmesine de katkı sunmaktadır. Sorumlu ve özverili şekilde görevini yerine getiren değerli basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum.”