Mersin’in Tarsus ilçesinde, korktuğu için by-pass ameliyatı olmayan ve kalp gücü yüzde 25’e düşen hasta, ikna edilerek ameliyat oldu ve hayata tutundu.

Evli ve 4 çocuk babası olan (78) Sefer Yıldızbakan, 2016 yılında Medical Park Tarsus Hastanesi’nde 2 kez anjiyo oldu. Kasım ayında yapılan ikinci anjiyoyu gerçekleştiren Kardiyoloji Uzm. Dr. Ahmet Kalmış, 2 damarın tıkandığını, acilen by-pass gerektiğini söyledi. Ancak Sefer Yıldızbakan, çevreden duyduğu ‘yaşlı insanlarda by-pass çok tehlikeli’ şeklindeki yanlış yönlendirmeler nedeniyle korkunca ameliyattan kaçındı. “Ne kadar yaşarsam yaşayayım” diyerek ameliyatı reddetti. Yüzde 55 olan kalp gücü kısa sürede yüzde 25’e düşen Yıldızbakan, akciğer, karaciğer, böbrek ve bağırsaklarından sıkıntı yaşamaya başladı.

Çalışan kalpte by-pass yapıldı

Haftada birkaç kez fenalaşan ve çocuklarının acil servise getirdiği Yıldızbakan’ı muayene eden Medical Park Tarsus Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Mart, birkaç ay daha ameliyat olmazsa by-pass şansını kaybedeceğini, o zaman tek tedavi şansının kalp nakli olacağını söyledi. Aile fertlerinin de ikna etmesiyle, Sefer Yıldızbakan ameliyata razı oldu. Op. Dr. Özgür Mart ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ‘çalışan kalpte by-pass’ ameliyatıyla, Yıldızbakan’ın tıkalı 2 damarı değiştirildi. Operasyon sonrası, Sefer Yıldızbakan kendini iyi hissettiğini söylerken, oğlu Abdulkadir Yıldızbakan, “Çevremizdekilerin etkisiyle babam ameliyattan korkuyordu. Tehlikeyi anlayınca ameliyata razı oldu” dedi.

Zaman giderek daralıyordu

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Mart ise şu bilgileri verdi:

“Kalp hastalarında çok damar darlıklarında tek risk kriz değil. Bu hastalarda, kalp beslenemediği için kalp yetmezliği de başlar. Her kalp hastasının kriz geçirmeyebilir. Ama hepsi kalp yetmezliğine girer. Kalp gücü belirli yüzdenin (25) altına düşünce artık tedavi bypass değil, kalp naklidir. Sefer Bey de ameliyatı geciktirdiği için, operasyonun riski 4-5 kat arttı. Birkaç ay daha kaçınsaydı, by-pass şansını kaybedecek ve kalp naklinden başka tedavi ihtimali olmayacaktı.”