Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB) Başkanı Burhanettin Kocamaz, belediyecilikle ilgili hizmeti halka en iyi şekilde yansıtabilmek için üzerlerine düşen yapmanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

ÇBB, Niğde ili Çiftehan Beldesi’nde gerçekleştirdiği toplantıda, Belediye Başkanlarına ve Belediye Meclis üyelerine yönelik eğitim verdirdi.

Eğitimde ‘Belediyelerin görev, yetki ve sorumlulukları, Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin görev yetkileri’ ele alındı.

Belediye Başkanları ve Belediye Meclis üyelerinin katıldığı eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve ÇBB Başkanı Burhanettin Kocamaz, yasaların her geçen gün değiştiğini ve belediyelerin sorumluluklarının arttığını söyledi. Kocamaz, “ÇBB olarak ana gayemiz doğrultusunda bölgemizdeki bütün çalışanlarımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek belediyecilikle ilgili hizmeti halka en iyi şekilde yansıtabilmek için üzerimize düşeni yapmanın gayreti içerisindeyiz. Tabi ki her geçen gün değişen yasalarla belediyelerin hem işleri değişiyor hem de sorumlulukları her geçen gün biraz daha artıyor. Ben 1994’den bu yana değişen yasaların sayısını artık unuttum. O kadar çok yasa değişti ki, belediyelerin görev ve sorumluluklarında o kadar fazla değişiklik oldu ki bunları takip etmek bile mümkün değil. İşte bu tür toplantılar belediyelerin görevlerinin daha iyi anlaşılması için, meclis üyelerinin yetkileri nedir? Sorumlulukları nedir? Belediye başkanlarının yetkisi nedir, sorumlulukları nedir? Bunları daha yakından takip etmek, olan değişiklikleri tespit etmek ve daha yakından öğrenmek düşüncesiyle bu tür toplantıları gerçekleştiriyoruz” dedi.

Belediyelerin yükümlülüklerinin artığını vurgulayan Başkan Kocamaz, “Önümüzdeki günlerde belediyelerin sorumlulukları biraz daha artacak gibi gözüküyor. Çünkü her Torba Yasa’yla yeni yeni görevler yeni yeni sorumluluklar belediyelere yükleniyor. Zannediyorum son Torba Yasa’da da hizmet alımı şeklinde çalıştırılan taşeron işçilerle ilgili yada belediyelerin birbirinden devralacağı personelle ilgili bazı düzenlemeler yer alacak. Tabi bu düzenlemeler özellikle ilçe belediyelerimize çok büyük yüklerde getirecek gibi görülüyor. Temennimiz belediyelerin yetersiz kaynaklarının yeterli hale getirilmesi, oranlarının artırılması ve bunun yanında kaldıramayacakları yükleri belediyelere yüklememesi.

Bugün 6330 sayılı yasayla birlikte memleketin büyük bir bölümünde belediyelerin yükümlülükleri arttı. İlçe belediyelerinin bazı görevleri Büyükşehir’e geçti ama bu düzenlemeden ne büyükşehir belediyeleri tam manasıyla memnun nede ilçe belediyeleri tam manasıyla bu işten memnun görünüyor. Tüm dünyada yerinden yönetim, vatandaşa en yakın noktadan yönetim anlayışı gelişirken bizde Ankara’nın dışında yeni merkezler oluşturulmaya çalışılmasını da anlamak mümkün değil” şeklinde konuştu.

Eğitimde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Dönmez, Belediyelerin, Belediye Başkanları ve Belediye Meclis üyelerinin yetki ve sorumlulukları hakkında bilgi sundu.