Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aşkın Günay, kültür, sanat ve turizm alanlarında hayata geçirecekleri çalışmalarla insanların yaşam kalitelerini artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Mersin’in kültür-sanat kenti olduğunu inşallah altını çize çize vurgulatacağız” dedi.

Aşkın Günay, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı ve önümüzdeki 5 yıllık süreçte Mersin’de gerçekleştireceği kültür-sanat ve turizm çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın turizme verdiği önem çerçevesinde, son meclis kararıyla Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı olarak değiştirildiğini bildiren Günay, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’den Büyükşehir Belediyesi’ne geçen, turizmde deneyimli bir isim olan Halil Ulvi Uslu ile birlikte bundan sonra turizmde de önemli çalışmalar yapılacağını kaydetti.

“MERSİN’DE ARKEOPARK VE AÇIK HAVA MÜZELERİ ARTACAK”

Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı’nın 2015 yılı bütçesinin 24 milyon lira olduğunu belirten Günay, bu bütçeyle kültür-sanat ve turizm alanlarında birçok çalışmaya imza atacaklarını söyledi. Özellikle Mersin’in tarihi ve turistik değerleri olan alanlarda önümüzdeki yıl önemli çalışmaları hayata geçireceklerini dile getiren Günay, bu kapsamda merkez Mezitli ilçesindeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti için 654 bin lira ödenek ayrıldığını ve bu ödeneğin 2015 yılında kullanılacağını söyledi. Merkez Toroslar ilçesinde 9 bin yıllık geçmişe sahip Yumuktepe’ye de bir kaynak aktarılacağı bilgisini veren Günay, “Oradaki kazı çalışmalarını yürüten Isabella Caneva’nın hayalindeki o projeyi de Büyükşehir olarak gerçekleştireceğiz. Yumuktepe’nin çevre düzenini yapacağız. Yine bölgemizdeki Olba Krallığı’na ait Uzuncaburç’taki Mersin Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışması ile Boğsak’taki yüzey alanı çalışmasına da destek vereceğiz. Dolayısıyla arkeopark dediğimiz alan ve açık hava müzeleri Mersin’de artık artacak ve buraya farklı şehirlerden insanlarımız bu tarihi zenginliklerimizi görmeye gelecekler. Şu ana kadar böyle bir kültür turizmi canlılığı yoktu. Tarsus’taki inanç turizmine yönelik Eshab-ı Kehf, Danyal Peygamber’in türbesi gibi yerler de artarak, turizm acenteleriyle birlikte Mersin’de ayrı bir kültür turizmi oluşturacağız inşallah” diye konuştu.

“MERSİN, TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKECEK BİR ŞEHİR HALİNE GELECEK”

Narenciye Festivali’ne kültür turları düzenlenmesi için çalışmalar yapacaklarını da belirten Günay, diğer şehirlerden insanların da o coşkuyu, o karnavalı görmeleri için turizm acenteleriyle görüşerek Mersin’e kültür turları düzenlemelerini sağlayacaklarını kaydetti. İstanbul’da düzenlenen Mersin Tanıtım Günleri’ne de değinen Günay, Haziran 2015’te Ankara’da daha coşkulu bir tanıtım günleri organizasyonu gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi. Günay, “Önümüzdeki yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tanıtım günleri etkinliğini daha coşkulu bir şekilde kutlamayı arzu ediyoruz. Başkanımız da bu yönde düşünüyor. Dolayısıyla tanıtım günlerini artıracağız, Ankara’da Haziran ayında Ankara Ticaret Odası’na ait yeni bir alan olan ‘Congresium Ankara’da bir tanıtım günü düzenlemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 22-25 Ocak 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek EMITT Turizm Fuarı’na, Mart ayında Almanya’daki ITB Berlin Turizm Fuarı’na ve Dubai Turizm Fuarı’na katılacağız. Yani Mersin artık belli objeleriyle belli tanıtımlarıyla Türkiye’nin ve dünyanın ilgisini çekecek bir şehir, cazibe merkezi haline gelecek. Tabi bunun için bizim lokomotiflerimizden birisi turizm. Onun için buradaki konularda başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz gerekli özveriyi ve önemi gösteriyor. Biz de bunu inşallah en iyi şekilde değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’İ GERÇEK ANLAMDA BİR KÜLTÜR-SANAT ŞEHRİ YAPACAĞIZ”

Kültür ve sanat alanında yapacakları çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Günay, Mersin’in gerçekten söylediği gibi bir ‘kültür-sanat şehri’ olduğuna, ancak Mersin’de kültür sanatın altyapısının bu zamana kadar olmadığına dikkat çekti. Bunun için gerekli salonların, gerekli atölyelerin ilçeler dahil Mersin’de yer alması ve çoğalması gerektiğinin altını çizen Günay, bu kapsamda 5 yıllık süreçte yeni bir kongre ve sanat merkezi yapmayı planladıklarını belirterek, “Bu çok teknik ve izleyici kapasitesi olarak beklentilerin çok üzerinde olacak ve Mersin için prestij olacak bir kültür merkezi olacak inşallah. Biz Başkan Bey’in arzusu üzerine planımıza böyle bir çalışmayı koyduk. Şu anda fikir aşamasında ama projeye dönüşecek. 2015 yılında projesi yapılacak, proje bütçesi olarak 1 milyon lira ayrıldı” şeklinde konuştu.

“TİYATROYU VE SANATSAL FAALİYETLERİMİZİ MERSİN’İN HER KÖYÜNE GÖTÜRECEĞİZ”

Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin olduğu Taş Bina’nın ‘kent müzesi’ olarak değerlendirileceğini, ayrıca bir Yörük Müzesi’nin de planları arasında yer aldığını vurgulayan Günay, bunun dışında 5 yılda ilçelerde amfi tiyatrolar yapmayı hedefledikleri bilgisini verdi. Günay, özellikle Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’na yapacakları takviyeler, çok ayrı bir dizayna kavuşturacakları Kent Orkestrası, Belediye Konservatuvarı ve kültürel, sanatsal faaliyetteki yapılanmalarıyla bundan sonra her köye tiyatroyu, sanatsal faaliyetleri götürmeye çalışacaklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde görecek bunu Mersinliler. Artık Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar insanlarımız sanatsal faaliyetleri izleyecekler, bunun hazzını yaşayacaklar. Kültür ve sanat bir şehrin en önemli yapı taşı. Bu kültür-sanatı küçük yaştan beri özümseyen çocuklarımız ileriye daha sağlıklı bir toplum olarak inşallah Mersin’de de bir marka kent olarak bunu yaşayacaklar. Amacımız, insanlarımızın yaşam kalitelerini artırmak. Bunu da kültür ve sanatla yapacağımızı düşünüyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde her ay Mersin’e Bakanlığın bir sanat topluluğunu getirmeye başladıklarını da dile getiren Günay, “Biz artık büyük paralarla konser vermektense sanatsal değeri yüksek, halkımıza onu yaşatacak ve en az maliyetle etkinlikler yapmaya başladık. Dolayısıyla biz sanatsal ve kültürel açıdan Mersin’de insanların bundan sonra artık dolu dolu yaşayacağını düşünüyoruz. Başkanımız Sayın Kocamaz’ın kültür ve sanata verdiği önem ve desteği Tarsus’ta yaptığı faaliyetlerle insanlarımız biliyor. Ama Mersin’de bunun çok daha üzerine çıkacağız ve başkanımızın önderliğinde Mersin’in kültür-sanat kenti olduğunu inşallah altını çize çize vurgulatacağız” dedi.