Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, ’Bağışlanan Her Kan Kurtarılan 3 Can’ sloganıyla kan bağışı almaya devam ettiklerini ifade ederek, "Yıl başından bugüne kadar 57 bin ünite kan bağışı aldık. Bu yıl için hedefimiz olan 60 bini rahat yakalayacak gibi duruyoruz. Bu yılı 62 binlerde kapatırız diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıl hedefimiz ise 65 bin ünite kan almak" dedi.

Kan bağışlarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Saltuk Buğra Özcan, Mersin’in kan ihtiyacını karşılamak için çıktıkları yolda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. ’Bağışlanan Her Kan Kurtarılan 3 Can’ sloganıyla kan bağışı almaya devam ettiklerini söyleyen Özcanlı, "Yılın başında hedefimizi 60 bin olarak belirledik. Şu ana kadar yaklaşık 57 bin ünite kan bağışı aldık. Buda gösteriyor ki yıllık hedefimizin üzerinde bir kan bağış sayısı olacaktır ve Mersin’in bütün kan ihtiyacını artık Kızılay karşılayacaktır. Tabi bunu yaparken işte kan bağış araçlarımızla, çadırlarımızla ve ilk olarak Mersinimizde başlattığımız kan bağış evlerinde günde yüzlerce kan alınmakta. Diğer araçlarımız ve çadırlarımızla da ilçelerimizde organizasyonlara devam etmekteyiz" diye konuştu.

"MERSİN’İN YÜZDE 97 KAN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ"

Kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunun altını çizen Özcanlı, "Artık kanın acil istemi bu şekilde çalışarak ortadan kalkıyor. Görevimiz 60 bin 65 bin kanı alıp bırakmak değil. Bunun devamlığı önemlidir. Çünkü haftanın 7 günü 24 saat çalışıyoruz ve tamamen bu kan ihtiyacını günlük sirkülasyonla devam ettirmek için çalışıyoruz. Görevimiz bitmiyor bu sayıyı alınca, bunu devam ettirmek çok önemlidir. İnşallah bunu da gereken şekilde yapacağız. Mersin’in kan ihtiyacı yıllık ortalama 60 bin ile 65 bin arasında. Artı eksi olabiliyor. Şu anda Mersin’in yüzde 97 kan ihtiyacını karşılıyoruz. Tabi hedefimiz bunu yüzde 100’e çıkarmak. Vatandaşlarımız da kan bağışı konusunda artık bilinçleniyor. Kan vermek sağlıktır. Kan bağışı ile insanlar sağlığı adına çok güzel şeyler yapmış oluyorlar. Kolesterol, tansiyon, kalp hastalığı ve yüksek kan basıncı, yüksek kan değeri insanların sağlığını olumsuz etkilediği için kan bağışlayarak kemik iliği yağlanmasını da azaltarak kendi sağlığı adına da olumlu şeyler yapmış oluyor. Zaten bağışladığı bir ünite kanla kurtardığı 3 canın verdiği manevi haz kesinlikle paha biçilemez" ifadelerini kullandı.

"İNSANLAR BAĞIŞLARINI BİZLERDEN ESİRGEMESİNLER"

Artık ilçe ekiplerinin de büyüdüğünü vurgulayan Özcanlı, "Artık birçok ilçeye eskiden haftada bir giderken bazı ilçelere artık her gün gidebiliyoruz. Anamur, Mut gibi uzak ilçelere eskiden ayda bir gidiyorduk ama artık haftada bir gidiyoruz. Artık ilçe ekiplerimizde bu anlamda güçlendi ve organizasyonlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Tabi Mersin halkı çok bağış sever bir halk. Mersin halkına bundan önceki bağışları için çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da kan bağışlamaları yönünde onları bekliyoruz. Bağışlarını bizlerden esirgemesinler. Acil kanın acil ihtiyacının ortadan kalması için sürekli bir bağış olması lazım. Depolarımızın dolu olması lazım ve hastaların sıkıntı çekmemesi için bu sirkülasyonun devamlı devam etmesi lazım" şeklinde konuştu.

Özcanlı, ayrıca İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Kızılay Kan Bağış Merkezi’ni de Yenişehir ilçesi İsmet İnönü Bulvarı üzerinde bir yere taşıdıklarını belirterek, "Yeni yerimiz daha büyük ve modern. Hem vatandaşlarımızın ferah içinde kan bağışı yapmalarını sağlıyor hem de bizim çalışmalarımızı kolaylaştırıyor. Mersin halkını yeni yerimize, kan bağışı yapmaya bekliyoruz" dedi.