Mersin’in Erdemli ilçesinde vatandaşlar Kızılay Haftası’nda kan bağışına koştu.

Mersin Kızılay Kan Bağışı Merkezi doktorlarından Ali Seydi Yakut, bilinçlenmeyle birlikte kan bağışçılarının artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Kızılay, Erdemli Cumhuriyet Meydanı’nda mobil kan bağış aracı ile kan bağışlarını toplarken, çevredeki vatandaşlar görevliler tarafından kan bağışının önemine dair bilgilendirildi.

Kan bağış aracı görevli doktoru Ali Seydi Yakut kanın ‘acil değil sürekli bir ihtiyaç’ olduğunu belirterek, “Tıbbın yerine koyamadığı kana olan ihtiyaç sadece insanların bağışlarıyla karşılanıyor. Mersin’de 5 merkezde açık kalp ameliyatı yapılıyor, organ nakli gerçekleştiriliyor. Bunlarda bile en az 8-10 ünite kan ihtiyacı doğuyor. Vatandaşlarımızın çok duyarlı olması gerekiyor. Ancak son yıllarda yapılan bilinçlendirme sayesinde her geçen gün kan bağışçılarının arttığını görüyoruz. Küçük bir kan toplama aracıyla bile zaman zaman günlük 40-50 üniteye kadar bağış aldığımız oluyor. Bunlar oldukça sevindirici gelişmeler” dedi.

NAT TESTİ DÖNEMİ

Kan bağışının kanı tazelendiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kalp krizi riskini azalttığının bilimsel olarak kanıtlandığını da hatırlatan Yakut, Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü güvenli kan temini projesi kapsamında NAT testine geçildiğini belirtti.

NAT testinin kan temininde hastalıkların pencere dönemini kısaltacağını anlatan Yakut, “Bu test sayesinde kan bankacılığındaki en büyük risklerden biri olan pencere döneminde hastalık bulaşmalarına yönelik ekstra bir önlem alınmış olacak” diye konuştu.