Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, esnafın işini büyük ölçüde sekteye uğratan seyyar satıcılar için projeleri olduğunu belirtirken, kente yeni AVM’ler açılmasına da fırsat vermeyeceklerini söyledi.

Kocamaz, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. 72 esnaf odası başkanının katılımıyla, Esnaf Odaları Birliği’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Başkan Kocamaz, “Mersin hepimizin ortak paydası. Esnafımızın sorunlarının tartışıldığı böyle bir toplantı kentimiz açısından da belediyemiz açısından da önemli. Vergi kaçırarak kayıtsız ticaret yapanların bir gecede zengin olduğu ülkemizde, vergisini ödeyen ve her işlemi kayıt altında olan esnafımız gün geçtikçe fakirleşmektedir. Problem sadece Mersin merkezde değil, ilçelerde bulunan esnafımız için de geçerli" dedi.

Mersin sokaklarının adeta işgal altında olduğunu ve işportacılar yüzünden vatandaşın kaldırımda yürümekte zorlandığının altını çizen Kocamaz, “Şehirde otopark problemi çözülmediği için, yollar otoparka dönüşmüş ve seyyar satıcılar ile işportacılar, kaldırım işgali konusunda adeta birbirleriyle yarışmaktalar. Böyle bir yere kent demek mümkün değildir. İnşallah el ve gönül birliği içerisinde bu problemleri çözeceğiz. Kimsenin kazandığı ekmekle bir derdimiz yok, ancak yaşanan yerin gerçek anlamda bir kent olabilmesi için de gerekli kararları almak zorundayız" diye konuştu.

Esnafın işini büyük ölçüde sekteye uğratan seyyar satıcılar için de bir projeleri olduğunu ifade eden Kocamaz, “Merkezdeki 4 ilçe belediye başkanının, bize ikişer adet yer göstermesi halinde, biz bu yerleri pazar yeri haline getirerek seyyar satıcıları burada toplayacak ve kenti bu kötü görünümden kurtaracağız. Ancak ilçe belediye başkanlarının bazı tereddütleri olduğu için bu projemiz henüz hayata geçemedi. İnşallah en kısa zamanda çözüme kavuşturur ve sokaktaki satıcılarımızın da mağduriyetini gidermiş oluruz" şeklinde konuştu.

“YENİ AVM’LERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”

Büyük alışveriş merkezlerinin de esnafa olumsuzluk yaşattığını kaydeden Başkan Kocamaz, şöyle devam etti; "Biz ne kadar AVM’lere karşı çıksak da mahkeme kararları veya TOKİ marifetiyle istediklerini yapıyorlar. Tarsus Belediye Başkanı iken 15 yıl boyunca Tarsus’a AVM sokmadım. Ancak Tarsus esnafımızı 15 yıl boyunca bir araya getiremedik ve Tarsus’a AVM açıldı.

Bundan sonraki süreçte Mersin’de yeni AVM’lerin açılmasına fırsat vermeyiz, ancak Mersin esnafı da bir araya gelerek kendi geleceğini belirlemek ve cesur kararlar almak zorundadır.”

Türkiye’de bir kısım insanların vergisini düzenli ödediğini ve bir bakıma cezalandırıldığını, bir takım insanların da ’nasılsa af çıkar’ düşüncesiyle vergisini düzenli ödemediğini ve bunun bir alışkanlık haline geldiğini belirten Kocamaz, “Öncelikle bu kötü alışkanlığın uzaklaştırılması lazım. Bütün bunlara Suriyelilerin yarattığı sıkıntı da eklenmiş durumda. Burada dükkan açan Suriyeli esnafın vergi ödeyip ödemediği belli değil. Bu konuda daha önce yapılan toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda, pek bir ilerleme olduğunu da düşünmüyorum. 3 ay önce yapılan toplantıda, Mersin merkezde 175 tane Suriyeli şirket kurulduğu ifade edildi. Bunun dışında kayıtsız olarak çalışan esnaf sayısı bir hayli fazla" ifadelerini kullandı.