Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz, çalıştıkları firmanın belediye ile sözleşmesi bittiği için işsiz kalan taşeron işçilere destek verenleri sert sözlerle eleştirerek, “Bu konuda belediye ile mücadele ettiğini iddia eden ya da zanneden insanlar Mersin’deki barışa kurşun sıkıyor” dedi.

Başkan Kocamaz, göreve geldiği günden bu yana geçen 9 aylık sürede gerçekleştirdikleri hizmetler ve 2015 yılı hedeflerini anlattığı toplantıda, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. İşsiz kalan taşeron işçilerle ilgili açıklama yapan ve “Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne iş başvurusu 75 bini aştı” diyen Kocamaz, bunun geçmişten gelen yanlışların sonucu olduğunu söyledi. İnsanların, belediyeleri iş ve işçi bulma kurumu gibi değerlendirdiklerini belirten Kocamaz, “Oysa yerel yönetimler hizmet yeri, hizmet üretmesi, toplumun bütününe eşit hizmet götürmesi lazım. Yoksa belediyeye adamı doldur, herkese iş ver ama ortaya koyduğumuz vizyonu gerçekleştireme. Bu bir vebaldir. Vatandaşın da bu konuda beklentilerine eğer öyle davranırsak cevap verememiş oluruz” diye konuştu.

“BİN 500 İŞÇİ VE MEMUR BİR ANDA KUCAĞIMA GELDİ”

Belediyelerin yasa gereği eskisi gibi personel istihdam edemediklerine dikkat çeken Kocamaz, yasanın, bütçenin yüzde 30’undan fazlasının personel gideri olarak kullanılamayacağına hükmettiğini anımsattı. Göreve geldiklerinde özel idareler kapandığı için yaklaşık bin 500 civarında işçi ve memuru bir anda kucaklarında bulduklarını ifade eden Kocamaz, “Dolayısıyla bu ek ücretler belediyenin yüzde 30 oranını sıkıntıya soktu, onun üstüne çıktı. Bu gelen elemanların bile biz 401’ini havuza göndermek durumunda kaldık. Onlardan da sitem aldık ama halen maaşını bizim ödediğimiz elemanlar var” ifadelerini kullandı.

Göreve geldiklerinde personel azaltımına gideceklerini söylediklerini de aktaran Kocamaz, geldiklerinde sadece Mersin merkezde 589 taşeron işçinin parklarda ve refüjlerde çalıştığını, 80’in üzerinde de belediyenin kendi elemanı olduğunu kaydederek, “Biz bu 670 kişiyle Mersin’in tamamının problemini çözeriz dedim. Sizlerde biliyorsunuz ki, seçimden sonra ortalık insan kaynadı. Geçmişte göremediğimiz, bu mekanlarda çalışmayan insanlar bir anda ortalıkta görünmeye başladı. Çünkü biz hem Allah’a söz verdik hem vatandaşa söz verdik, ‘burada tüyü bitmedik yetimin hakkı var, bu milletin hakkını hiç kimseye yedirmeyeceğiz, biz de yemeyeceğiz’ dedik ve böyle bir tenkisata gidildi. Bazı iş adamlarının işine son verildi. Hemen feryat başladı, ‘Belediye adam çıkarıyor’ diye. Biz adam çıkarmıyoruz, biz o müteahhidin sözleşme süresi bittiği için yeni ihale yapmadık, sözleşmeyi uzatmadık” şeklinde konuştu.

Parkomat uygulaması ile ekmek fabrikasından dolayı aynı kişinin Büyükşehir Belediyesine toplam 3,5 milyon liraya yakın borcu olduğunu da dile getiren Kocamaz, ödeme yapılmayınca sözleşmeyi iptal ettiklerini anlattı.

“BELEDİYE İLE MÜCADELE ETTİĞİNİ İDDİA EDEN İNSANLAR MERSİN’DEKİ BARIŞA KURŞUN SIKIYOR”

İşsiz kalan taşeron işçilere destek verenleri de sert sözlerle eleştiren Kocamaz, şunları söyledi: “O eylemleri de maalesef birileri tahrik ediyor, birileri o insanları kullanarak aklınca belediye ile muhalefet ederek mücadeleye girişmek istiyor ama bu tür konularda belediye ile mücadele ettiğini iddia eden ya da zanneden insanlar Mersin’deki barışa kurşun sıkıyor. Yani belediye ile mücadele ettiğini, güya o insanlara destek olduğunu söyleyerek bu kentteki barış, huzur ve kardeşliğe adeta kurşun sıkıyorlar. Biz nerede görev yaptığımızı biliyoruz. Bu kentin sosyal yapısının ne olduğunu biliyoruz. Bu kentte dengelerin mutlaka korunması gerektiğini, bu kentte yaşayan insanların herhangi bir tahrike meydan verilmeden birbirine saygı göstermesi gerektiğini her yerde söylüyoruz ama maalesef işin içerisine siyaset girdiği zaman birileri oralardan bir şeyler üteceğini zannediyor ama bu halk akıllı, bu halk zeki. Bize verilen destek yüzde 32’den yüzde 55’e çıktı.”

“YENİ ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE İZİN VERMEK MERSİN’E EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR”

Kocamaz, 3. Çevre Yolu’nda yeni bir alışveriş merkezi yapılacağı iddiası ve buna izin verip vermeyeceği yönündeki soruya ise Büyükşehir Meclisi’nde, “Burhanettin Kocamaz’ın yönetimde olduğu, Allah ömür verdiği sürece şehir merkezine yeni alışveriş merkezleri yaptırmayacağız. Bunu herkes böyle bilsin” dediğini anımsatarak yanıt verdi. Mersin’in 1/25 binlik planının ihalesinin yapıldığını, 1/5 binliklerin ihalesinin de Ocak ayında yapılacağı bilgisini veren Kocamaz, yeni alışveriş merkezleriyle ilgili şu ifadelere yer verdi: “1/5 binlik planlar geçtikten sonra da ister belediyelerden gelsin, ister vatandaşlardan gelsin o imar planını bozdurmamak düşüncesiyle o talepleri geri çevireceğiz. Çünkü Mersin’in artık belli bir kimliğe kavuşması, kentteki çarpıklıkların ortadan kalkması ve ihtiyaçlar ne ise planlamanın da ona göre yapılması lazım. Forum’un, Mersin’in odak merkezini değiştirdiği, esnafını perişan ettiği bir dönemde yeni alışveriş merkezlerine izin vermek Mersin’e yapılacak en büyük kötülük olur.”

Bu konuda kendilerine bir başvuru geldiğini, ÇED Raporu ile ilgili olumsuz görüşlerini bildirerek başvuruyu geri çevirdiklerini aktaran Kocamaz, başvuru sahibinin ise dilekçesini geri alarak alışveriş merkezi yapmaktan vazgeçtiğini, kendisine otel yapmasını önerdiğini belirtti.

“AQUAPARK’TA 35 MİLYON ÇÖPE GİTTİ. SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Kocamaz, kruvaziyer turizmi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta da “Kötü komşu hacet sahibi yapar” diyerek, Danıştay tarafından kaldırılması kararı verilen Aquapark sahilini bunun için kullanacaklarını söyledi. O bölgede kruvaziyer gemilerinin yanaşabileceği bir rıhtım düşündüklerini ifade eden Kocamaz, “Aquapark’ın yerine de prefabrik, ahşap yapılardan oluşan, gelen turistleri karşılama bölümü düşünüyoruz. Belki hediyelik eşyaların satılabileceği bir bölüm yapılabilecek. Çamlıbel’i de bu anlamda yeniden ayağa kaldırmamız lazım. Eskiden Mersin’in Nişantaşı Çamlıbel’di. Kruvaziyer gemileri düşünerek Çamlıbel’in festivaller bölgesi haline dönüştürülmesini arzu ediyoruz. Burada hem esnafa hem vatandaşlarımıza görev düşüyor” şeklinde konuştu.

Aquapark ile ilgili Danıştay’ın projeyi kökten iptal ettiğini anımsatan Kocamaz, şöyle devam etti: “Maalesef biz halen borcunu ödüyoruz bankadan çekilen kredi olduğu için ve 35 milyon da çöpe gitti. Biz orada kurtarabildiğimiz kısımları 3. Çevre Yolu Müftü Deresi bölgesinde inşallah yeniden hayata geçireceğiz, sıfırdan yapacağız, oradan belki sadece kaydırakları taşınabilecek. Onun dışında işe yarayacak bir şey de maalesef olmayacak. Bir kentin işini yapıyorsanız, orada bir hata yaptıysanız, bir inatlaşmaya girip bu işi adeta yarışa dönüştürdüyseniz, hatta bunu yaparken adli makamları aldatmaya yönelik teşebbüslerde bulunduysanız o zaman bu kent ve halkı zarar görmüştür. Bu zararı ortaya çıkaran sorumlular hakkında da gerekli kanuni işlemlerin yapılması gerekir. Şayet yapanın yaptığı yanına kar kalacaksa o zaman bu ülkede biz adaletten de söz edemeyiz. Burada 35 milyon gerçekten öyle bir tesis için çok büyük bir rakam ve bu da güme gitmiş, yapılan o kadar masraf boşa gitmiş. Bu olayı gerçekleştiren sorumlular hakkında da belediyeyi zararı uğrattıkları için suç duyurusunda bulunacağız.”