Mersin Üniversitesi (MEÜ), TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi’nin desteğiyle “Mersin Gökbilim Eğitimi ve Bilim Kampı” düzenledi. Bir hafta süren etkinliklere 6 ilden üniversite öğrencileri katıldı.

MEÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Çiftlikköy Kampüsü’nde çeşitli mekanların kullanıldığı Bilim Kampı etkinlikleri 20-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Eğitime, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde yer alan üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik, Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi, İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans 3. ve 4. sınıf öğrencileri katıldı. Gökbiliminin temel kavramlarının öğretilmesi, gökbilim merakının yaygınlaştırılması ve gökbilim alanında yanlış bilinen kavramların düzeltilmesinin amaçlandığı eğitimden 60 öğrenci yararlandı. Bu doğrultuda pek çok teorik ve uygulamanın yer aldığı eğitimler süresince öğrencilere, gökbilimin fiziksel temelleri, gökbilimin tarihsel bir çerçevede ilgi alanı ve gelişimi, güneş sistemi ve üyeleri, yıldızların oluşumu ve evrimi, bulutsuların, Samanyolu’nun ve Gök Adaları’nın oluşumları ve özellikleri anlatıldı. Bunun yanında Kuyruklu Yıldız oluşum deneyi, gökevi maketi, takımyıldızlar maketi ve teleskop yapımı uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Gökbiliminde kullanılan yazılımlar hakkında bilgilerin verildiği eğitimlerde, Mars yüzeyinden gelen verilerin nasıl analiz edildiği de aktarıldı. Eğitimlerde ayrıca Astronomi ve Astroloji arasındaki fark anlatıldı.

Yürütücülüğünü Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kenan Söğüt’ün yaptığı projeye eğitmen olarak MEÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Havare, Doç. Dr. Kenan Söğüt ve Doç. Dr. Oktay Aydoğdu ile Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynel Tunca, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dursun Koçer, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeki Aslan, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ethem Derman ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yelkenci yer aldı.

Eğitimde yer alan öğrencilere katılım belgeleri Suphi Öner Öğretmenevi’nde yapılan törenle verildi. Törene, MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Söğüt, kurs eğitmeni olan öğretim üyeleri ve kursiyerler katıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Emekdaş, katılımcı öğrencilerin çoğunun öğretmen adayı olmaları sebebiyle bu eğitim sonunda edinilen kazanımlarını görev yapacakları okullarda, gelecek nesillere aktarmalarının önemini vurguladı. Prof. Dr. Gürol Emekdaş, yüzyıllar boyu insanoğlunun ve her kültürün merakı olan astronominin Türkiye’de de hak ettiği noktaya gelmesi için en çok öğretmen adaylarının görev yapacaklarını belirtti.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Söğüt de eğitimin çok verimli geçtiğini, astronomiye ilgileri artan çok sayıda öğrenci kazanmış olmalarının kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, eğitim sürecinde güneş lekelerinin ve takımyıldızlarının gelişmiş teleskoplarla incelenmesinin öğrencilerde büyük heyecan oluşturduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından projeye katılan öğrencilere katılım belgeleri Emekdaş, Söğüt ve proje eğitmenleri tarafından verildi.