Mersin’de Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Törende, çocuklar ellerinde bayraklarla cumhuriyet coşkusu yaşarken, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen ve 18 maden işçisinin mahsur kaldığı maden kazası nedeniyle akşam belediyeler tarafından düzenlenecek konserler ise iptal edildi.

Mersin’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saat 09.00’da Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda tebrikleri kabulü ile başladı. Kutlamalar, saat 09.30’dan itibaren de Cumhuriyet Meydanı’nda devam ederken, törene Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ile CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer ve İsa Gök, MHP Mersin Milletvekilleri Mehmet Şandır ve Ali Öz, protokol üyeleri, gaziler, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören, Vali Çakacak’ın, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile birlikte törene katılanların bayramını kutlamasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Vali Çakacak, aydınlanmanın ve çağdaşlaşmanın simgesi ve Türk milletinin tarihinde bir dönüm noktası olman cumhuriyetin ilanının 91. yıldönümünü büyük bir coşku ile kutladıklarını söyledi. Çakacak, “Türk milletinin, en zor şartlar altında, her türlü imkansızlıklar içerisinde bağrından çıkardığı Atatürk’ün önderliğinde giriştiği kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmış ve bu zaferi halkın iradesinin hakim kılındığı, bu mücadeleyi veren halkın aynı zamanda ülke yönetiminde de söz sahibi olduğu demokratik bir yönetim şekli olan cumhuriyet ile taçlandırmıştır. Bu büyük gün sadece bir yönetim şeklinin ilanı değil, tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin inancına ve azmine hiçbir gücün karşı koyamayacağının tüm dünyaya ilanıdır” dedi.

Cumhuriyetin, Türk milletine çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefiyle her alanda yenileşmenin, çağdaşlaşmanın ve ilerlemenin yolunu açtığını vurgulayan Çakacak, “Cumhuriyetimizin en önemli kazanımlarından biri eşit vatandaşlık hakkıdır. Cumhuriyet kurulurken Atatürk, dil, din, ırk, mezhep ve inançlara göre hareket etmemiş, bu topraklarda yaşayan herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirtmiştir. Yine cumhuriyetimizin en önemli kazanımları demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmamızdır, demokrasimizdir, bağımsızlığımızdır, birliğimizdir. Bizler de cumhuriyetimize, temel hak ve özgürlüklerimize, birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkarak ve çok çalışarak vatanımızı çok sevdiğimizi göstermeliyiz. Çünkü biliyoruz ki, vatanını en çok seven vatanı için en çok çalışandır. Devlet-vatandaş birlikteliğiyle ülkemizin gelişmesi ve mutlu yarınlara ulaşması için daha çok çaba göstermeli, yeni kuşaklara vatandaşı olmaktan gurur duyacakları güçlü bir ülke bırakma sorumluluğunu hep birlikte taşımalıyız. İnanıyorum ki, geçmişte farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, büyük bir hoşgörü medeniyetinin mirasçıları olan bizler, birbirimizi kardeşçe kucaklayarak, birbirimize sımsıkı kenetlenerek, el ele, gönül gönüle Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı hedeflerine süratle yol alacağız. Bu duygu ve düşüncelerle en büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, bizlere bu cennet vatanı emanet eden Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi şükran, minnet, saygıyla anıyorum” diye konuştu.

Vali Çakacak’ın konuşmasının ardından öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterileri ile devam eden tören, resmi geçitle sona erdi.

Öte yandan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bu akşam Barış Meydanı’nda düzenleyeceği Musa Eroğlu ve Burcu Güneş konserleri ile merkez ilçe Yenişehir Belediyesi’nin Yenişehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceği Bengü konseri, Ermenek’te meydana gelen ve 18 işçinin yerin 350 metre altında mahsur kaldığı maden kazası nedeniyle iptal edildi.