Mersin’de emniyet personeline, ’takograf’ kullanımı konusunda eğitim verildi.

Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı ile Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü iş birliğinde, 3-21 Kasım tarihleri arasında düzenlenen eğitim seminerine, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İlçe Trafik Denetleme Büro Amirlikleri ve jandarma trafik birimlerinden oluşan çok sayıda personel katıldı.

Yaklaşık 3 hafta süren eğitim semineri boyunca katılımcılara takograf cihazlarının çeşitleri, çalışma esasları, kullanım alanları ve sağladığı avantajlar konusunda bilgiler verildi. Trafik birimlerinin yanı sıra, takograf kullanıcılarının da cihaz hakkında bilgilendirilmesine vurgu yapılan eğitim programında, ’takograf kullanımı ile sürücülerin çalışma ve dinlenme sürelerinin takip edilebildiği, adil rekabet koşullarının gelişmesine katkı sağlandığı, trafik ve yol güvenliğinin artmasına katkı sağlandığı, araç sürücülerine daha iyi çalışma ve sosyal koşullar sunularak trafik kuralları ile yolcu güvenliğinin oluşturulmasında hile ve müdahalelerin en aza indirildiği’ belirtildi.

Mersin Emniyet Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, takograf kullanımının dünyada 1969, ülkemizde ise 1984 yılında başaladığı ifade edilerek, "2010 yılından itibaren sürüş verilerini 30 gün saklayabilen dijital (sayısal) takograf kullanımına geçilmiştir.

Ülkemizde ticari faaliyet gösteren araçlara ait takografların, 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren; 1996-98 model araçların 1 yıl içerisinde, 1999- 2001 model araçların 2 yıl içerisinde, 2002- 2004 model araçların 3 yıl içerisinde, 2005-2007 model araçların 4 yıl içerisinde, 2008 model ve üstü araçların ise 5 yıl içerisinde, eski takograflarını dijital takografa dönüştürmesi gerekmektedir" denildi.

Açıklamada, modeline ve geçiş sürelerine bakılmaksızın, mevcut takografı bozulmuş veya değiştirilmesi gereken cihazların değiştirilmesinin zorunlu olduğu belirtildi.