Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan projeye, Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi Pilot Solar Kurutma Ünitesi’nin kullanımıyla destek verdi.

MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, MESKİ, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan “Deniz Dip Tarama Uygulamaları ve Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi” isimli KAMAG projesi kapsamında, Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapılarını teknik ekibe açtı. TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden 3 kişilik teknik ekip, 1 Ekim 2013 tarihi itibariyle başlayan proje çerçevesinde Mersin Erdemli limanından taranacak dip malzemesinin kurutulması işlemini, Türkiye’de ilk pilot ölçekli kurutma tesisi olma özelliğine sahip Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi Solar Kurutma Ünitesi’nde çalışmalarını yaptı.

TÜBİTAK proje ekibinden Merve Başar, projeyle ilgili verdiği bilgide, “Liman, marina ve dere ağızları gibi kıyı alanlarında zaman içerisinde biriken sediment tabakasının taranarak bu yerlerin derinleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Deniz taraması sonucu çıkan malzemenin insan aktiviteleriyle kirlenmiş olduğu gerçeği göz önünde tutulduğunda, bu malzemenin kontrolsüz şekilde denize bırakılması da kirletici faaliyet olarak nitelendirilmektedir. Yapılan bu proje ile söz konusu eksiklerin giderilmesini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan ‘Ulusal Taslak’ yönetmeliğinin temelini oluşturacak esaslar için gerekli veri ve bilgiyi, AB kriterlerini de dikkate alarak sağlamayı hedefledik” dedi.

TÜBİTAK MAM yetkilileri, başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz olmak üzere MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Dr. Halil Kabak, Atıksu Arıtma Şube Müdür Vekili Dr. E.Deniz Ünal ve tüm MESKİ çalışanlarına teşekkür ettiler.

MESKİ’den yapılan açıklamada, proje kapsamında Erdemli limanı pilot bölgesinden elde edilen malzemenin susuzlaşma özelliğinin farklı metotlarla (gravite, mekanik, çamur kurutma yatağı vb.) inceleneceği de belirtildi.