Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi çalışanlarına ‘Sağlık Okuryazarlığı’ ve ‘Kanserde Erken Teşhisin Önemi’ konularında eğitim verildi.

Mezitli Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü AR-GE Şube Müdürlüğü’nde görevli sağlık memuru Yüksel Uçar ile istatistik görevlisi Doğan Yurdadoğ, ‘Sağlık Okuryazarlığı’, Mezitli Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Şube Sorumlusu Hemşire Zeliha Demir ise “Kanserde Erken Teşhisin Önemi” konularında belediye çalışanlarını bilgilendirdi.

Mezitli Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen ‘Sağlık Okuryazarlığı’ eğitiminde konuşan Yüksel Uçar, tanımlar, sağlık konulu çalışmalar ve yöntemler üzerine bir sunum yaptı. Sağlık okuryazarlığının sağlık profesyonelleri için önemine değinen Uçar, “Sağlık okuryazarlığı sağlık profesyonellerinin mesleki tatmin, doğru iletişim kurabilme ve klinik becerilerini doğru kullanabilmesine olanak sağlar. Sağlık hizmeti alanlar için ise bu eğitim sağlık personeli ile iletişimde anlaşılır bir dil kullanılabilmesi, kararlara katılmada daha fazla aktif rol alınması ve daha kaliteli sağlık hizmeti için uygun ortam yaratılması açısından önem taşımaktadır” dedi.

Sunumda aynı zamanda sağlık okuryazarlığı bilgisine sahip olmanın sağlık harcamalarının azalmasına da etki edeceği vurgulandı.

Öte yandan, Mezitli Belediyesi kadın çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen kanserle ilgili eğitimde, kadınlara yönelik sağlık taramalarının ücretsiz olduğunu belirten Hemşire Zeliha Demir, “Her kadın, sağlık taramasını düzenli olarak gerçekleştirmelidir. Aile hekimleri aracılığı ile bu taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kanser için erken teşhis önemlidir ve kanserde kuşkuya yer yoktur” dedi.

Kadınlara bilgilendirme broşürlerinin dağıtıldığı eğitimde, kadınlara toplu sağlık taraması yapılacağı bilgisi de verildi.